Zašto Tramp pred Kongresom SAD nijednom nije spomenuo Rusiju

© REUTERS / Jim Lo Scalzo/PoolDonald Tramp u Kongresu SAD kongres SAD
Donald Tramp u Kongresu SAD kongres SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom govora u Kongresu američki predsednik Donald Tramp nijednom nije spomenuo Rusiju, kako bi izbegao škakljivu situaciju i zbog toga što nema čime da se pohvali u toj sferi, smatra docent Filozofskog fakulteta MGU, politički analitičar Boris Mežujev.

Tramp se juče po treći put obratio Kongresu, a tokom govora se usredsredio na predstojeće predsedničke izbore i situaciju u zemlji. Ono što su svi primetili, jeste da američki lider nijednom nije spomenuo Rusiju.

Ruski politički analitičar smatra da je Trampu bilo neophodno da tokom svog govora predstavi što više pozitivnih strana.

„Što se tiče Rusije, tu nema ništa posebno pozitivno — nije mogao da kaže da je Rusija veoma oslabila tokom njegovog mandata. Nije mogao ni da kao uspeh svoje spoljne politike navede to što SAD nisu stupile u rat sa Rusijom u Siriji. Zbog toga je odlučio da jednostavno ne govori o tome“, smatra ekspert.

Bez većih uspeha u spoljnoj politici

Mežujev podseća i na to da je za danas planirano glasanje o Trampovom opozivu u Senatu, navodeći da bi to mogao da bude razlog zbog kojeg je američki predsednik izbegao priču o Rusiji. 

Takođe, prilikom obraćanja kongresmenima, Tramp nije želeo ni da pokazuje neprijateljstvo, ali ni naročitu miroljubivost prema Rusiji, smatra Mežujev.

„Tramp pokazuje kongresmenima da nije uspeo njihov pokušaj da ubede američke birače da su njegova unutrašnja i spoljna politika doživele krah. Kraj opoziva to samo potvrđuje. Što bi se reklo, psi laju nije uspeo karavani prolaze. I prešli su prilično dug put“, smatra Mežujev.

Prema njegovim rečima, američka ekonomija se uspešno razvija, ali se Tramp nema čime pohvaliti na polju spoljne politike, jer nije ostvario nikakva velika dostignuća u protekle tri godine.

© AP Photo / Alex BrandonPredsednik SAD Donald Tramp i predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi
Zašto Tramp pred Kongresom SAD nijednom nije spomenuo Rusiju - Sputnik Srbija
Predsednik SAD Donald Tramp i predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi

Mežujev je skrenuo pažnju i na to što se Tramp nije rukovao sa predsednicom Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, koja je nakon govora predsednika demonstrativno pocepala njegov tekst.

„To pokazuje najveći stepen otuđenja dva dela Amerike“, zaključuje politički analitičar.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala