Tramp: Srušićemo Madurovu tiraniju

© AP Photo / Patrick SemanskyAmerički predsednik Donald Tramp nakon obraćanja Kongresu u Vašingtonu
Američki predsednik Donald Tramp nakon obraćanja Kongresu u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp obećao je da će „srušiti tiraniju“ u Venecueli, misleći na vladu predsednika Nikolasa Madura.
„Sjedinjene Američke Države predvode diplomatsku koaliciju 59 zemalja protiv socijalističkog diktatora Venecuele Nikolasa Madura. Maduro je ilegalni vladar i tiranin koji zlostavlja svoj narod. Madurova tiranija biće slomljena i uništena“, rekao je Tramp u svom godišnjem obraćanju Kongresu o situaciji u zemlji.

Američki predsednik je dodao i da Sjedinjene Države „podržavaju nade državljana Kube, Nikaragve i Venecuele u obnovu demokratije“.

Nakon toga Tramp se obratio venecuelanskom opozicionom lideru Huanu Gvaidu, koji je bio prisutan u dvorani, i potvrdio da ga Sjedinjene Američke Države smatraju „istinitim i zakonitim predsednikom“. Senatori i kongresmeni pozdravili su Gvaida gromkim aplauzom.

Gvaidova poseta Vašingtonu nije bila ranije najavljena.

Situacija u Venecueli

Početkom 2019. godine u Venecueli su započeli masovni protesti protiv legitimnog predsednika zemlje Nikolasa Madura. Od tada se Huan Gvaido, predsednik Nacionalne skupštine, koju kontroliše opozicija, dva puta proglašavao za „privremenog predsednika“. Drugu „zakletvu“ položio je ovog januara.

Gvaida podržavaju Sjedinjene Američke Države, Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Panama, Paragvaj, Peru, Gruzija, Albanija i brojne druge zemlje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Vašington više neće priznavati vlast na čelu sa Madurom, koji je sa svoje strane objavio prekid diplomatskih odnosa sa Vašingtonom.

Aktuelnog lidera Venecuele podržavaju Rusija, Meksiko, Kina, Turska i Indonezija. U Moskvi su Gvaidov „predsednički status“ nazvali nepostojećim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala