Šta sve može modernizovani bombarder Tu-160M

© Sputnik / Eugene Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRuski Tupoljev
Ruski Tupoljev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Domet leta modernizovanih strateških bombardera Tu-160M i Tu-160M2 povećaće se za hiljadu kilometara, zahvaljujući motorima NK-32 druge serije, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko.

„Što se tiče motora NK-32 druge serije, rad na njima se odvija prema planu“, rekao je Krivoručko.

On je istakao da motor NK-32 druge serije ima značajno bolje karakteristike u odnosu na prvobitnu verziju i dodao da će ti motori biti instalirani na modernizovanim avionima Tu-160M, kao i na novim Tu-160.

U okviru modernizacije u avion je montirana i nova navigaciona oprema, radiolokaciona stanica, kao i sistemi za komunikaciju i kompleks za radiolokacionu borbu.

Podsećanja radi — prvi probni let ovog modernizovanog aviona izveden je 2. februara na aerodromu kazanske fabrike za proizvodnju aviona „Gorbunov“.

Serijska proizvodnja Tu-160, koja je počela 1984. godine u Kazanju, bila je obustavljena 90-ih godina prošlog veka, nakon što je Boris Jeljcin 1992. godine objavio obustavljanje kupovine ovih aviona. Radovi na nastavku proizvodnje počeli su 1997. godine: dve letelice su izgrađene iz starih delova koji su sačuvani u preduzeću.

U ovom trenutku u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije se nalazi 11 aviona Tu-160 i pet aviona Tu-160M.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala