Potez crnogorske policije neviđen u modernim državama

© Sputnik / Marko MilačićJake policijske snage obezbeđuju miting u Podgorici
Jake policijske snage obezbeđuju miting u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da policija u narednom periodu neće obezbeđivati litije neviđena do sada u modernim državama, s obzirom na to da se ne radi o obezbeđivanju skupova, već ljudi koji su državljani Crne Gore, kaže za Sputnjik Božidar Spasić, stručnjak za bezbednost i bivši jugoslovenski obaveštajac.

Crnogorska policija je odlučila da u narednom periodu ne obezbeđuje litije i saopštila je da svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama i gradovima snose organizatori.

„Mislim da je ovo jedan potez koji predstavlja takozvanu psihičku kontra-propagandu prema učesnicima litije, i mislim da tu spadaju i potezi kretanja policijskih oklopnih vozila i izlazak specijalaca naoružanih do zuba, iako u litijama učestvuju i deca od pet godina. Tu niko ne nosi oružje, nego nose ikone, ali se na njih šalju specijalci“, kaže Spasić za Sputnjik.

Spasić smatra da će se Crkva i organizatori i učesnici litija sami snaći u organizaciji svog obezbeđenja, ali da je ovo antiustavni i antidržavni akt uskraćivanja bezbednosti i zaštite lica koja učestvuju u litijama, a koja u ovom slučaju uopšte ne ugrožavaju ustavni poredak zemlje.

„Moguće je i da je došlo do straha kod režima ili uprave policije, jer sa društvenih mreža imamo informacije da veliki broj policajaca ne samo što učestvuje u litijama, već i nosi određene crkvene relikvije. Vrlo je verovatno da je policija po tom pitanju i podeljena i uzdrmana, pa se postavlja pitanje na koji način crnogorska država može da zaštiti svoje građane, jer građani koji učestvuju u litijama državljani su Crne Gore i ovim su potpuno prepušteni na milost i nemilost huliganskih ili drugih grupa“, smatra Spasić.

Sagovornik Sputnjika kaže da je ovo jedan sulud i bespotreban potez koji ima čisto psihološko dejstvo i da se takvi potezi na kraju uvek obiju o glavu onome koji ih je i doneo.

„U Nemačkoj i drugim evropskim zemljama policija čak daje zaštitu nacističkim organizacijama. Tri hiljade policajaca čuvaju gejeve u Podgorici za vreme ’gej parade‘, a sada ne žele da obezbeđuju izuzetno miran i kulturan skup. Mislim da je ovo jedna velika greška crnogorske vlasti“, zaključuje Spasić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala