Pokušaj odgovora na litije: „Kontramitinzi“ četvrtkom počinju na Cetinju

© Flickr / Sandra DjurbuzovicZastave Crne Gore na Cetinju
Zastave Crne Gore na Cetinju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nevladina organizacija „Crnogorska kulturna mreža“ 13. februara, u četvrtak, baš u vreme kad se održavaju litije, na Cetinju organizuje „patriotski skup za odbranu prava, časti, slobode i dostojanstva Crne Gore, koje ugrožavaju oni koji su skriveni iza brige o religijskim pitanjima“.

Prema saopštenjima te organizacije, jasno se da su im trn u oku baš litije srpskog naroda koji mirnim skupovima brani svetinje širom Crne Gore. Na to ukazuje i planirani termin njihovog okupljanja.

Kako najavljuju u „Crnogorskoj kulturnoj mreži“, ideja je da se skupovi pod sloganom „Svi zajedno za građansku i evropsku Crnu Goru“ organizuju svakog četvrtka, u gradovima u kojima bude vladalo interesovanje.

„Ovim skupom branimo pravo, čast, slobodu i dostojanstvo Crne Gore, koje nažalost ugrožavaju oni koji sakriveni iza brige o religijskim pitanjima žele da ruše Crnu Goru i da zaustave njen put prosperiteta i napretka. Želimo posebno da istaknemo da skup nije osmišljen kao pandan litijama na kojima se nikad ne peva Crnoj Gori i na kojima nema crnogorskih obeležja“, saopštila je ta organizacija.

Dodaje se da su na skup pozvani Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati i Romi da svi zajedno pošalju poruku ljubavi i patriotizma prema građanskoj i evropskoj Crnoj Gori.

Građani se pozivaju na skup uz groteskno obrazloženje da je Crna Gora poslednjih meseci izložena „napadima za koje se slobodno može kazati da su u rangu sa onima iz 1918. godine, kada je državi na svirep i podmukao način oduzeta suverenost“.

U saopštenju se ističe da će logo patriotskog skupa ujedno biti i znak ovogodišnje proslave Dana nezavisnosti, koji simbolizuje baklju slobode i zajedništva za građansku i evropsku Crnu Goru, kao i  multietničnost i multikulturalnost, kao najveće vrednosti države.

„Crnogorska kulturna mreža“ osnovana je krajem 2009. godine. Kao glavni ciljevi formiranja na sajtu te organizacije navedeni su organizovanje kulturno-zabavnih manifestacija i razmena kulturnih iskustava sa zemljama regiona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala