Od odnosa Moskve i Vašingtona zavisi mir na planeti

© AFP 2023 / MLADEN ANTONOVZastave Rusije i SAD postavljene na aerodromu Vnukovo za doček američkog državnog sekretara u Moskvu
Zastave Rusije i SAD postavljene na aerodromu Vnukovo za doček američkog državnog sekretara u Moskvu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna za sadržajan dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama o strateškoj stabilnosti i problemima terorizma, dok je povratak bilateralne saradnje u konstruktivnom pravcu u interesu ne samo obe države, već i celog sveta.
„Spremni smo za smisleni dijalog sa američkom stranom, uključujući kontrolu naoružanja i strateške stabilnosti, borbu protiv terorizma i mirno rešavanje regionalnih kriza“, rekao je Putin na ceremoniji uručivanja akreditiva stranim ambasadorima u Kremlju.

On je dodao da je povratak bilateralne saradnje „na normalan, konstruktivan kolosek“ u interesu ne samo Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, već i celog sveta.

Ruski lider smatra i da od odnosa Moskve i Vašingtona umnogome zavise mir i bezbednost na planeti i da ti odnosi treba da se zasnivaju na principu jednakosti, uvažavanja međusobnog suvereniteta i nemešanja u poslove drugih zemalja.

O iranskom nuklearnom programu

Osvrćući se na Zajednički akcioni plan o iranskom nuklearnom programu, Putin je rekao da će Rusija nastaviti da ulaže napore za njegovo očuvanje i istakao da je on ključan za međunarodnu i regionalnu bezbednost.

On je dodao da će Rusija nastaviti da jača saradnju sa Iranom u borbi protiv međunarodnog terorizma i koordiniše korake u okviru Astanskog procesa za rešavanje situacije u Siriji.

U Kremlju je danas održana ceremonija uručivanja akreditiva novih ambasadora stranih država. Među 23 nova ambasadora u Rusiji, ceremoniji je prisustvovao i ambasador Srbije Miroslav Lazanski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala