Novo naučno otkriće: Pluton krije površinu u obliku srca /foto/

Pratite nasTelegramOdyssey
Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde „Nju horajzons“ stručnjaci su ustanovili šta se događa u poznatoj regiji Tombaug.

Tokom svog leta pored Plutona „Nju horajzons“, misija koju je pokrenula NASA, napravila je fotografije na kojima se vidi da ova patuljasta planeta ima površinu u obliku srca. Novo istraživanje ovog područja ustanovilo je da je ovaj deo Plutona veoma vetrovit, a ovakve vremenske prilike mogle bi da budu uzrok njegovog srcolikog oblika, piše Si-En-En.

Ovo područje naziva se i regija Tombaug, po astronomu Klajdu Tombaugu, koji je otkrio Pluton 1930. godine. Većina azotnog leda ove patuljaste planete može da se nađe u ovom području, prenosi „Kliks“. Bazen je u levom delu srca, dok su na desnom azotni ledenjaci i visoravni. Pre nego što je sonda „Nju horajzons“ prošla pored njega, svi su mislili da je Pluton ravničarska planeta, bez raznolikosti u reljefu, ali je situacija potpuno drugačija. On ima puno oblika reljefa i naučnici sada pokušavaju da utvrde zbog čega je to tako.

Atmosfera na Plutonu je oko 100.000 puta ređa nego na Zemlji i sastoji se od azota, ugljen-monoksida i metana. Danju se zamrznuto azotno srce Plutona zagreva taman toliko da isparava, a noću se kondenzuje i ponovo pretvara u led. Istraživači ovu pojavu zovu Plutonovi „otkucaji srca“, koji kontrolišu atmosfersku cirkulaciju azotnih vetrova na njemu.

„Ovo nas dovodi do zaključka da Plutonova atmosfera i njegovi vetrovi čak iako je gustina atmosfere veoma niska, mogu da utiču na njegovu površinu“, kaže Tanđi Bertrand, astrofizičar i naučnik u NASA, koji je i vodeći autor studije o planetama.

Naučnici su ustanovili da se azotni vetar kreće u suprotnom pravcu u odnosu na rotaciju Plutona i da pokreće toplinu, ledena zrnca i druge čestice koje su blizu njegove površine, ostavljajući pruge u severnim i severnozapadnim područjima.

Otkriveno je i da zapadne vetrove Plutona izazivaju para azotnog leda na severu i kreiranje leda na jugu. Ovo je jedinstvena atmosferska karakteristika kada su u pitanju planete Sunčevog sistema.

Zapadni vetrovi se javljaju na četiri kilometra iznad površine Plutona, ali se i vazduh ispod njih brzo kreće, stvarajući smerove kretanja vetra oko zapadne granice ledenog bazena. Litice bazena zarobljavaju hladni vazduh, gde se on učvršćuje pre nego što pređe preko te regije. Ove regionalne vremenske pojave mogu da osiguraju bolje razumevanje mračnih pruga i ravnica na zapadu bazena. Naučnici veruju da bi se Pluton potpuno promenio ako bi se vetrovi kretali u drugom pravcu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala