(Ne)iznenađujući rezultati istraživanja u Crnoj Gori: Šta građani misle o odbrani svetinja

© Foto : Portal: Bar na dlanuLitija u Baru
Litija u Baru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika većina građana Crne Gore, tačnije njih 62 odsto, ne podržava Zakon o slobodi veroispovesti, koji je izazvao veliku buru u toj zemlji i regionu, ali i seriju protesta građana koji su ustali u odbranu pravoslavnih svetinja.

Zakon o slobodi veroispovesti, usvojen krajem decembra, podržava tek 20 odsto građana Crne Gore, dok ga 62 odsto ne podržava, a 18 odsto nema stav, pokazalo je istraživanje crnogorske agencije „Intelidžent komjunikejšens“, prenosi portal „Volim Podgoricu“. Istraživanje je sprovedeno od 8. do 15. januara na uzorku od 1.022 građanina iz 11 gradova, naveo je direktor te agencije Boško Kovačević.

Prema rezultatima istraživanja, čak 62 odsto ispitanika izjašnjava se da su vernici Srpske pravoslavne crkve, a 10,1 odsto da su vernici nepriznate „crnogorske pravoslavne crkve“.

Kovačević navodi i da je istraživanje pokazalo da usvajanje spornog Zakona, koji omogućava oduzimanje imovine SPC, utiče i na politički rejting, pa je evidentan pad podrške vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista.

Najpopularniji političar je crnogorski predsednik Milo Đukanović, sa ocenom 2,4. Među javnim ličnostima van politike, najpopularniji je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sa prosečnom ocenom 3, kog u stopu prati drugi vladika SPC, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa ocenom 2,98.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala