MUP Crne Gore: Policija više neće obezbeđivati litije, odgovornost za incidente na organizatorima

© AP Photo / Risto BozovicPolicija Crne Gore
Policija Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ceneći okolnosti i aktuelna dešavanja, policija je donela odluku da u narednom periodu neće obezbeđivati litije, a svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima naše države snosiće organizatori, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

Crnogorski MUP navodi da u najvećem broju slučajeva ova javna okupljanja nisu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, gde je policija pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja, ulažući pune kapacitete na čuvanju stabilnog reda i mira, prenosi Tanjug.

MUP navodi i da ostvarivanje demokratskog prava učesnika litija na ulicama širom Crne Gore ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju. Kao primer navodi da je zbog prekida u saobraćaju kretanje „potpuno onemogućeno“ na određenim relacijama, pa se dovodi u pitanje normalno funkcionisanje određenih gradskih i medicinskih službi, ali i građana, iz čega može da proistekne i „narušavanje javnog reda“.

Sa bezbednosnog aspekta policija ceni da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije, budući da je značajan deo njenih kapaciteta bio angažovan na obezbeđivanju litija, te iskoristiti momenat za vršenje nezakonitih radnji, saopštava MUP.

„Primetno je da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali isto tako činjenica je da litijama prisustvuju i bezbednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenata, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola. Osim toga, tokom litija registrovano je paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava, ali i da, po saznanjima policije, ima pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje“, tvrdi crnogorski MUP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala