Moskva: Vašington pravi opasne korake u nuklearnoj sferi

© AP Photo / U.S. NavyAmerička podmornica
Američka podmornica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je zabrinuta zbog saopštenja da je Amerika na svojim podmornicama razmestila nuklearne bojeve glave male snage i poziva međunarodnu zajednicu da se suprotstavi opasnim koracima Vašingtona, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

Diplomata je istakao da je Rusija dobro zaštićena od pretnji te vrste, ali da zabrinutost izazivaju doktrine koje Amerikanci primenjuju u nuklearnoj sferi.

„Činjenica da su se na strateškim nosačima pojavili naboji smanjene snage znači da se prethodna saopštenja Amerikanaca o tome da se takva sredstva mogu upotrebiti u hipotetičkom sukobu sada realizuju u praksi. To ukazuje na činjenicu da SAD zaista snižavaju nuklearni prag i da dozvoljavaju sebi da vode ograničeni nuklearni rat, kao i da izađu iz njega kao pobednici “, istakao je Rjabkov.

Opasni koraci Vašingtona u nuklearnoj sferi

Rjabkov upozorava da međunarodna zajednica treba da se suprotstavi opasnim koracima Vašingtona u nuklearnoj sferi.

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Moskva: Vašington pravi opasne korake u nuklearnoj sferi - Sputnik Srbija
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov

„U tom kontekstu postaje još aktuelniji naš predlog da se potvrdi poznata teza o tome da ne može biti pobednika u nuklearnom ratu, i da takav rat nikada ne bi trebalo da bude započet“, tvrdi zamenik šefa ruske diplomatije.

On je podsetio da je Rusija još 2018. godine predala Vašingtonu predlog za sprečavanje nuklearnog rata.

„Još nismo dobili odgovor. Sve ono što se događa podstiče nas da udvostručimo napore kako bismo ipak pokušali da obuzdamo dalje skretanje SAD u opasnom smeru i njihovo dalje planiranje apsolutno nedopustivih katastrofalnih scenarija“, zaključio je Rjabkov.

Ranije je Ministarstvo odbrane SAD potvrdilo da su na njihovim podmornicama razmeštene balističke rakete s nuklearnim bojevim glavama male snage radi odvraćanja Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala