Lavrov otkrio koja je zemlja Južne Amerike prioritetni partner Rusije

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da je Kuba danas prioritetni partner Rusije u regionu Latinske Amerike i Karipskog basena, prenosi televizija „Zvezda“.

„Naša višestrana saradnja, koja je zasnovana na čvrstoj tradiciji prijateljstva i na objektivnom podudaranju interesa, usmerena je na budućnost“, istakao je Lavrov u intervjuu za agenciju „Prensa Latina“.

U susret obeležavanju 60. godišnjice uspostavljanja rusko-kubanskih diplomatskih odnosa, ruski ministar je na putu ka Meksiku posetio Kubu.

Fidel Kastro — ličnost planetarnih razmera

Šef ruske diplomatije danas je počeo trodnevnu turneju po zemljama Latinske Amerike, tokom koje će posetiti i Meksiko i Venecuelu. Lavrov je rekao da je putovanje organizovao tako da tokom posete Kubi može da oda poštu bivšem lideru te zemlje Fidelu Kastru.

© REUTERS / Oswaldo RivasMural bivšem kubanskom lideru Fidelu Kastru u Nikaragvi
Lavrov otkrio koja je zemlja Južne Amerike prioritetni partner Rusije - Sputnik Srbija
Mural bivšem kubanskom lideru Fidelu Kastru u Nikaragvi
 

„Istorija bilateralnih odnosa neraskidivo je povezana sa imenom idejnog tvorca Kubanske revolucije, istinskog lidera istrajnog i nepokolebljivog naroda Ostrva Slobode — Fidela Kastra. To je ličnost planetarnih razmera, bez preuveličavanja“, rekao je ruski ministar.

Prema rečima šefa ruske diplomatije — među zemljama postoji bilateralna praktična saradnja, a Rusija i Kuba grade model dugoročne i uzajamno korisne saradnje, koja ne podleže spoljnoj situaciji.

Lavrov je istakao da zemlje imaju mnogo zajedničkih projekata u oblasti energetike, transporta, metalurgije, biotehnologije, farmaceutske industrije i informatike, kao i u polju svemirskih tehnologija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala