Krim: Pompeove reči su izraz zdravog razuma, vreme je da SAD priznaju poluostrvo

© Sputnik / Artem Žitenev / Uđi u bazu fotografijaGrafit - karta Krima
Grafit - karta Krima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Reči američkog državnog sekretara Majka Pompea da je Krim izgubljen za Ukrajinu manifestacija su zdravog razuma, smatraju krimski političari i politikolozi i pozivaju američke vlasti da zvanično priznaju ruski status poluostrva. 

„Amerikanci su donekle cinični i, kada nisu pogođeni njihovi sebični interesi, sposobni su da pogledaju istini u oči, kao u datom slučaju. To se, nažalost, ne događa u odnosima s Rusijom onoliko često koliko bismo želeli. Odavno je vreme da SAD odustanu od svoje cinične politike i zvanično priznaju ruski status Krima“, ocenio je Aleksandar Molohov, rukovodilac Radne grupe za međunarodno-pravna pitanja u stalnom Predstavništvu Krima pri predsedniku Rusije, komentarišući Pompeovu izjavu.

Kopredsedavajući Skupštine slovenskih naroda Krima Roman Čegrinec smatra da jasan stav Majka Pompea da je Krim izgubljen za Ukrajinu predstavlja manifestaciju zdravog razuma.

„To je redak slučaj kada se u potpunosti slažem s gospodinom Pompeom. Krim se definitivno i nepovratno vratio kući, stavivši tačku 2014. godine na decenije ukrajinske okupacije poluostrva“, rekao je Čegrinec.

On je ocenio da u Americi polako, ali sigurno počinje da preovladava zdrav razum.

„Još sitnice su ostale — ne samo defakto, već i de jure treba priznati ruski status poluostrva“, zaključio je politikolog.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Lavrov: Erdogan nije odbio poziv da poseti Krim

Krim izgubljen za Ukrajinu

Američki državni sekretar Majk Pompeo je krajem januara bio u poseti Ukrajini u okviru turneje po bivšim sovjetskim republikama. On se u Kijevu sreo s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i ministrima inostranih poslova i odbrane Ukrajine.

Ranije je ukrajinski portal „Novo vreme“, pozivajući se na izvore, saopštio da je Pompeo tokom privatnog sastanka u Kijevu ocenio da je Krim izgubljen za Ukrajinu i dodao da svetski igrači to shvataju. Američki državni sekretar naglasio je da je Ukrajina dala Krim, a da Rusija nije jedna od onih zemalja od kojih se nešto može uzeti.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Ukrajini. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno, ali Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala