Francuski ambasador: 40 godina sam sanjao o tome da radim u Rusiji

© Sputnik / Olivera Ikodinović Novi ambasadori stranih zemalja u Rusiji na ceremoniji uručivanja akreditiva predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u Kremlju
 Novi ambasadori stranih zemalja u Rusiji na ceremoniji uručivanja akreditiva predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi ambasador Francuske u Rusiji Pjer Levi priznao je da je 40 godina sanjao o tome da radi u Rusiji.

„Veoma cenim ukazanu priliku da radim u Rusiji. To je 40 godina bio moj san. Vratio sam se u zemlju koju mnogo volim. Ruski jezik sam počeo da učim u školskim danima. Mnoge istaknute ličnosti ruske kulture pratile su me od malih nogu. Posebno mi je draga Ana Ahmatova, čiji stihovi žive u mom srcu“, rekao je Levi na ceremoniji u Kremlju.

On je ocenio da se Rusija i Francuska nalaze na početku najvažnijeg trenutka u međusobnim odnosima.

„Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je želju da se ponovo uspostavi ambiciozni dijalog između Francuske i Rusije radi postepenog građenja sistema poverenja. Naš zadatak se, pored razvijanja bilateralnih odnosa koje visoko cenimo, sastoji u učvršćivanju mira i bezbednosti u Evropi i svetu. Francuska i Rusija, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, imaju ogromnu odgovornost“, naglasio je Levi.

Francuski diplomata takođe je istakao da Rusiju i Francusku spaja geografija, što čini dijalog tih zemalja neophodnim.

Ranije je ambasador uručio akreditive ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na ceremoniji održanoj u Aleksandrovoj sali Velikog kremaljskog dvorca.

Pjer Levi je postavljen za ambasadora Francuske u Rusiji u januaru 2020. godine.

Do tada je bio ambasador Francuske u Poljskoj (od 2016. do 2019. godine), a pre toga je vršio dužnosti direktora Odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Francuske za Evropsku uniju (od 2013. do 2016. godine) i ambasadora u Češkoj (od 2009. do 2013. godine). Levi je takođe radio u ambasadama Francuske u Nemačkoj i Singapuru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala