Erdogan: Proizvodnjom svojih borbenih aviona šaljemo najbolji odgovor Americi

© AP Photo / Richard DrewRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska će započeti proizvodnju sopstvenih aviona-lovaca do 2023. godine, a to je najbolji odgovor onima koji ne žele da nam isporuče F-35, saopštio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Početak proizvodnje sopstvenih vojnih aviona, koja je planirana za 2023. godinu, biće najbolji odgovor onima koji ne žele da isporuče Turskoj F-35“, rekao je Erdogan, a prenosi NTV.

Prema njegovim rečima — turska vojska će uskoro biti naoružana balističkim raketama „Bozdoan“ (Bozdoğan) domaće proizvodnje.

Pored toga će na brodogradilištima u zemlji u bliskoj budućnosti biti izgrađen i prvi turski nosač aviona.

Kako je ranije saopštio direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev — postoji mogućnost da Rusija pomogne Turskoj prilikom razvijanja lovca pete generacije TF-IKS.

Ruski sistemi PVO S-400 „Trijumf“ postali su „jabuka razdora“ u odnosima Turske i njenog NATO saveznika — Amerike. Vašington je tražio od Ankare da odustane od ugovora sa Rusijom o kupovini sistema S-400 i da umesto toga nabavi američke komplekse „Patriot“, preteći da će odložiti ili potpuno prekinuti prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će joj uvesti sankcije. Ankara je odbila da pravi ustupke Vašingtonu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala