Erdogan pozvao Putina da izvrši pritisak na Asada da povuče vojsku

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka u Sočiju
Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu neposredno objasnio situaciju u sirijskom Idlibu, apelujući na njega da izvrši pritisak na sirijskog lidera Bašara Asada kako bi se smanjila napetost u toj zoni deeskalacije. 

Obraćajući se poslanicima vladajuće Partije pravde i razvoja Erdogan je istakao da je njegov telefonski razgovor s Putinom bio veoma konstruktivan.

"Juče smo Putin i ja razgovarali o tome da Asad bez odlaganja povuče vojsku s granice, definisane u okviru sporazuma iz Sočija o zoni deeskalacije. U suprotnom, bićemo prinuđeni da delujemo onako kako smatramo da je potrebno da bismo se zaštitili", rekao je Erdogan, naglasivši da će Turska učiniti sve što je neophodno, uključujući i novu vojnu operaciju u Siriji, ukoliko sirijska vojska u februaru ne bude napustila područje oko dve turske osmatračnice.

Turski predsednik je upozorio i na to da je gotovo milion izbeglica iz Idliba stiglo do turskih granica.

Ruski i turski vojnici će nastaviti dijalog i u najskorije vreme održati sastanak povodom situacije u Idlibu, dodao je Erdogan, a tu informaciju je potvrdio i Kremlj.

© AP Photo / Baderkhan AhmadTurski i ruski vojnici tokom patrole u Siriji
Erdogan pozvao Putina da izvrši pritisak na Asada da povuče vojsku  - Sputnik Srbija
Turski i ruski vojnici tokom patrole u Siriji

Situacija u sirijskom Idlibu

Ministarstvo odbrane Turske je u ponedeljak saopštilo da su pet turskih vojnika i jedan civil poginuli prilikom napada sirijskih vladinih snaga u Idlibu. Nakon toga, Erdogan je izjavio da je poginulo pet vojnika i tri civila.

Sirijska vojska je u ponedeljak preuzela kontrolu nad delom međunarodnog puta M4 između gradova Sarakib i Ariha u provinciji Idlib i opkolila najbližu tursku osmatračnicu.

Istovremeno vojni odredi napreduju prema Sarakibu iz severo-istočnog pravca, oslobađajući sela jugo-zapadno od grada Alepa.

Ranije, sirijske snage su 26. januara započele prodiranje ka zapadu Alepa zbog svakodnevne vatre terorista u stambenim četvrtima grada, usled čega je poginulo više desetina nevinih civila. Teroristi su nastavili sa ubijanjem civila uprkos objavljenom prekidu vatre u januaru.

© AP Photo / Lefteris PitarakisSukobi na granici Sirije i Turske
Erdogan pozvao Putina da izvrši pritisak na Asada da povuče vojsku  - Sputnik Srbija
Sukobi na granici Sirije i Turske

Prošle nedelje je sirijska artiljerija uništila vojna uporišta odakle je bila otvarana vatra. Vladine snage su 27. januara uspele da probiju prvu liniju odbrane terorista na zapadu Alepa.

Generalštab sirijske vojske je 29. januara objavio da je oslobođen veći grad Maaret-Nuuman, koji je bio u vlasti ustanika od 2012. godine. Grad je od strateškog značaja, pošto se nalazi na transportnom čvoru autoputa Hama - Alep. Bio je jedan od najvećih terorističkih uporišta i punkt za snabdevanje na jugu provincije Idlib.

U memorandumu iz Sočija koji su Turska i Rusija zaključile u septembru 2018. godine o Idlibu, bilo je reči o nameri da se obnovi tranzitni saobraćaj na putevima M4 (Alep — Latakija) i M5 (Alep — Hama), radi obezbeđenja slobodnog kretanja stanovništva i robe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala