Hitna reakcija Episkopskog saveta na odluku policije da ne obezbeđuje litije

© Sputnik / Nebojša PopovićLitija u Podgorici
Litija u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Uprave policije Crne Gore da više ne obezbeđuje litije je jednostrani akt, a direktor Uprave Veselin Veljović odbio je hitan sastanak tim povodom sa predstavnicima SPC, navodi Episkopski savet SPC.

Episkopski savet, u reakciji na odluku Uprave policije da više ne obezbeđuje litije kojima se građani bore za pravoslavne svetinje, navodi da je „obrazloženje policije od grada do grada i od slučaja do slučaja bilo različito i nerazgovetno“.

„Razlozi njihovog odustajanja od dosadašnjeg angažovanja kretali su se od zamorenosti policijskog ljudstva, preko informacija o mogućim incidentima, do pozivanja na to kako dosadašnje litije nisu vršene po zakonu, te da je i sama policija, učešćem u njihovom organizovanju, navodno kršila zakon. Jedan broj policijskih načelnika se pozivao na netačno prenetu izjavu sveštenika Gojka Perovića kako Crkva ima teškoća sa organizacijom litija — što je velika obmana javnosti, ako se zna da ta izjava u celosti glasi — da pored svih teškoća uspevamo da sve organizujemo uz Božiju pomoć i pribranost i snagu naroda“, ističe se u saopštenju Episkopskog saveta.

Iz Episkopskog saveta navode da je Mitropolija tim povodom ostvarila kontakt sa direktorom policije Veselinom Veljovićem i zatražila hitan sastanak „na kom bi se zajednički sagledale sve eventualne poteškoće i gde bi se ponudila kadrovska pomoć policiji od strane redara — volontera iz redova Crkve“.

„Sastanak je bio potreban tim pre što su velike i mnogoljudne litije zakazane za četvrtak i nedelju veče, pa nam jednostrano povlačenje policije sa crnogorskih ulica pravi veliki organizacioni problem“, kažu u Episkopskom savetu.

Napominju da je Veljović odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek posle nedelje, dovodeći Crkvu na taj način pred svršen čin u pogledu organizacije litija u četvrtak i nedelju.

„O ovom jednostranom i neobjašnjivom potezu crnogorske policije (sličnom jednostranom usvajanju Zakona o slobodi veroispovesti od strane Vlade Crne Gore) u toku dana ćemo obavestiti sve ambasade u Crnoj Gori, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, a od Uprave policije tražimo formalno i pravno utemeljeno obrazloženje, kako ne bismo bili prinuđeni da sami zaključimo kako su naši protestni skupovi naprasno i bez povoda zabranjeni od strane vlasti. Pozivamo Upravu policije da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Tu su da služe narodu Crne Gore. Oni koji su u desetinama i stotinama hiljada u litijama takođe su poreski obveznici i od njihovog novca se ta ista policija finansira“, ističu u Episkopskom savetu.

I pored ovakve odluke Uprave policije Crne Gore, Episkopski savet najavljuje da će se molitvena i protestna okupljanja bez izuzetka nastaviti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala