Damask: Erdogan narušava Adanski sporazum i obmanjuje javnost

© AP Photo / Emrah GurelTurski vojnici na granici sa Sirijom
Turski vojnici na granici sa Sirijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska, prema Adanskom sporazumu, nema pravo da samostalno deluje protiv terorista i da šalje trupe na sirijsku teritoriju, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Sirije. Damask je, istovremeno, optužio predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da laže o svojim planovima u Siriji.

U saopštenju sirijskog Ministarstva se navodi da Damask „osuđuje upornost Erdogana, koji nastavlja da laže i dovodi u zabludu javnost u vezi sa svojim akcijama u Siriji“.

Ministarstvo je posebno kritikovalo saopštenje turskog lidera da su turske trupe raspoređene u provinciji Idlib, u skladu sa Adanskim sporazumom, koji je zaključen 1998. godine.

„S tim u vezi, Sirija podseća da Adanski sporazum predviđa koordinaciju Turske sa sirijskim vlastima, jer je reč o međudržavnom sporazumu. Prema sporazumu — Erdogan ne može delovati samostalno“, ističe se u saopštenju.

Sirijsko Ministarstvo podseća da se sporazum odnosi na borbu protiv terorizma.

„Međutim, Erdogan u stvari štiti terorističke grupacije, koje su njegov instrument, i pruža im razne vrste podrške“, navodi se.

Ministarstvo odbrane Turske je u ponedeljak saopštilo da su pet turskih vojnika i jedan civil poginuli prilikom napada sirijskih Vladinih snaga u Idlibu. Nakon toga, Erdogan je izjavio da je poginulo pet vojnika i troje civila.

List „Al Vatan“ je saopštio da je sirijska armija u utorak oslobodila 18 sela istočno od Sarakiba, u oblasti Abu Duhur, kao i dva sela zapadno od grada. Vojni izvor je, međutim, saopštio da se vojska nalazi na zapadu Sarakiba i da napada utvrđenja militanata u gradu.

Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio da turska vojska sprovodi operacije u Siriji na osnovu Adanskog sporazuma iz 1998. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala