Bivši ministar pravde Crne Gore: Milo otvara prostor za sukobe

Pratite nas
Najava policije da više neće obezbjeđivati litije SPC je poruka da predsednik Milo Đukanović želi da izazove sukobe u Crnoj Gori, ocjenjuje advokat i bivši ministar pravde u Vladi Crne Gore Dragan Šoć.

Crnogorska policija je saopštila je da više neće obezbeđivati litije, te da će svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira snositi njihovi organizatori. Šoć, međutim, ističe da bi policija morala da obezbijedi te skupove u interesu mira u Crnoj Gori.

„Ako to neće, znači da je policija shvatila nalog Mila Đukanovića da se otvori prostor za sukobe unutar Crne Gore, za koje bi on optužio Mitropoliju i druge eparhije SPC koje djeluju u Crnoj Gori i, naravno, građane koji učestvuju u litijama“, kaže Šoć za Sputnjik.

Ovaj ugledi pravnik podsjeća da vlasti znaju da litije idu četvrtkom i nedeljom, te da mu nije jasno da sada neko traži da se svaka od tih litija pojedinačno prijavljuje.

„To nema veze. Bolje bi bilo da kažu da se zabranjuje, pa bi onda morali da navedu razloge zašto zabranjuju. Međutim, do sada nisu donijeli nikakvu zabranu. Prema tome, ništa se ne dešava što nije poznato, što nije zabranjeno i što im nije najavljeno, a litije su i do sada bile mirne“, ističe Šoć.

„Policija nije imala nikakav specijalni napor, možda po nekih dva sata u dvije nedelje, a policajaca ima, Bogu hvala, dovoljno, tako da su mogli da se mijenjaju. A i oni koji nisu bili na dužnosti — bili su u litijama, tako da su mogli da ispomažu jedni druge“, tvrdi Šoć, uz opasku da čitava stvar nema nikakve veze sa zakonom, već je samo pokušaj pritiska ne bi li se suzbile litije i ne bi li se unio strah među građane.

Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori u međuvremenu je saopštio da je direktor crnogorske policije Veselin Veljović odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek posle nedelje, dovodeći Crkvu na taj način pred svršen čin u pogledu organizacije litija u četvrtak i nedelju.

U Episkopskom savjetu dodaju da se radi o neobjašnjivom i jednostranom potezu crnogorske policije, te da će se i pored ovakve odluke Uprave policije Crne Gore molitvena i protestna okupljanja bez izuzetka nastaviti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala