Amerika priprema novi udar na „Rosnjeft“ zbog Venecuele

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Uđi u bazu fotografijaRosnjeft
Rosnjeft - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika će u najskorije vreme preduzeti mere protiv „Rosnjefta“, ako ta kompanija ne promeni svoju politiku prema Venecueli, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan.

„Mislim da ćemo to pažljivo proučiti u narednih nekoliko nedelja. Pokazaćemo Rusima i društvu da shvate da podrška predsednika Venecuele Nikolasa Madura nije samo poslovna odluka, nego i nemoralan čin, uzimajući u obzir da će to naneti štetu Venecueli. Prema tome, smatram da ćemo u najbližoj budućnosti ili videti neke dobrovoljne korake koje će kompanija preduzeti ili će SAD u najbližoj budućnosti reagovati“, izjavio je O'Brajan u Vašingtonu.

„Rosnjeft“, koji ima niz projekata u Venecueli, već trpi niz američkih sankcija. Kompanija je počela da investira u naftno-gasni sektor Venecuele dugi niz godina pre uvođenja sankcija toj južnoameričkoj zemlji.

U oktobru 2019. godine specijalni predstavnik SAD za Venecuelu Eliot Abrams je u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ izjavio da „Rosnjeft“ pomaže latinoameričkoj zemlji u prodaji nafte da bi materijalno pomogla venecuelanskom režimu. 

U avgustu 2019. godine američki predsednik Donald Tramp je potpisao ukaz o blokiranju imovine venecuelanskih vlasti pod američkom jurisdikcijom, uključivši u taj spisak centralnu banku te zemlje i naftnu kompaniju PDVSA

Ukaz omogućava uvođenje sankcija protiv stranih državljana koji pružaju podršku, robu ili usluge svim osobama koje su pod sankcijama, uključujući i venecuelanske državne rukovodioce.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala