Više od 60 odsto Ukrajinaca zahteva od Zelenskog prekid sukoba u Donbasu

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPripadnik snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike tokom razmene zarobljenika sa Kijevom
Pripadnik snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike tokom razmene zarobljenika sa Kijevom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 60 odsto stanovnika Ukrajine očekuje da predsednik države Vladimir Zelenski prekine oružani sukob u Donbasu, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela sociološka grupa „Rejting“.

U decembru 2019. godine sprovedeno je slično istraživanje, tokom kojeg je skoro dve trećine ispitanika podržalo rešavanje sukoba u Donbasu diplomatskim putem — 38 odsto je podržalo ideju prekida vojnih dejstava i založilo se za zamrzavanje sukoba, dok je 22 odsto ispitanika podržalo ideju da se tim teritorijama dodeli status autonomije u sastavu Ukrajine.

Samo osam odsto ispitanika podržalo je poptuno otcepljenje tih teritorija.

Sa druge strane, 16 odsto učesnika u istraživanju smatra da treba nastaviti vojna dejstva dok se u Donbasu potpuno ne uspostavi ukrajinska vlast.

„Prekid vojnih dejstava na istoku Ukrajine i dalje je glavni zahtev društva za predsednika Ukrajine (64 odsto). Jačanje borbe protiv korupcije očekuje 45 odsto ispitanika, oživljavanje industrije 30 odsto. Povećanje socijalnih standarda zahteva 24 odsto učesnika ankete, dok 22 odsto njih očekuje bolji kvalitet medicinskih usluga“, navodi se u rezultatima istraživanja, koji su objavljeni na sajtu grupe „Rejting“.

Anketa se sprovodila u svim regionima Ukrajine od 22. do 26. januara, izuzev Donbasa. U anketi je učestvovalo 2.500 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala