Nagli rast broja obolelih: Šta menja prijavljena epidemija gripa u Beogradu

© AFP 2023Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog povećanog broja obolelih od simptoma virusa gripa, Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu prijavio je epidemiju gripa Institutu za javno zdravlje „Batut“.

To ne znači da je epidemija proglašena, već da je broj obolelih od simptoma virusa gripa naglo porastao. Tokom prošle nedelje registrovano je oko 1.700 obolelih, a pretprošle ih je bilo manje od 800.

Epidemija se prijavljuje rutinski, onda kada intenzitet aktivnosti virusa pređe iz niskog u srednji i iz srednjeg u visoki. Intenzitet se meri po broju obolelih u toku jedne nedelje — ako premaši 1.000 proglašava se srednji, a ako pređe 3.000 objavljuje se visoki.

© Sputnik / Sergei Veniavskiy / Uđi u bazu fotografijaU zdravstvenim ustanovama posete su zabranjene.
Nagli rast broja obolelih: Šta menja prijavljena epidemija gripa u Beogradu - Sputnik Srbija
U zdravstvenim ustanovama posete su zabranjene.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu da je bilo sve više obolelih u protekle tri nedelje, ali ne veruju da će virus nastaviti da se intenzivno širi, zato što su preduzete sve mere za sprečavanje širenja, a počeo je i školski raspust.

„Smanjuje se ubrzanje prenosa virusa. To je suština. Sam motor epidemije nalazi se isključivo u kolektivima, i to prvenstveno u dečijim, gde se najbrže prenosi. Posle se prenosi na porodicu i sve ostale. Ostali kolektivi su takođe značajni, ali njih ima neuporedivo manje nego što ima školskih i predškolskih“, objašnjava za Sputnjik doktor Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Rast broja obolelih, posete zabranjene

Osim škola i predškolskih ustanova, virus se intenzivno prenosi i u zdravstvenim ustanovama. Zato su tamo trenutno zabranjene posete, nose se zaštitne maske, a svim zaposlenima koji imaju respiratorne tegobe zabranjen je dolazak na posao. Ipak, iz Gradskog zavoda uveravaju da nema razloga za brigu i da prate razvoj situacije.

„Raspust traje ove i naredne dve nedelje. To vreme je sasvim dovoljno da se škole oslobode virusa. Onda će ponovo da se formiraju kolektivi, pa će biti potrebno najmanje nedelju dana da virus počne ponovo da se prenosi. Tada ćemo videti koliki će potencijal u tom trenutku virus imati“, kaže Kon.

Javni skupovi nisu zabranjeni. Iz Gradskog zavoda savetuju građanima da primene mere opreznosti — često pranje ruku, posebno nakon dodirivanja nosa, korišćenje i bacanje papirnih maramica odmah nakon upotrebe, češće provetravanje prostorija. Starijim sugrađanima i hroničnim bolesnicima preporučuje se da izbegavaju skupove i zatvoren prostor sa mnogo ljudi. Oni koji su bolesni treba da vode računa gde odlaze, kako ne bi preneli virus na stare, decu i druge bolesne osobe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala