Traže referendum o otcepljenju: Političko krilo IRA najpopularnija stranka u S. Irskoj uoči izbora

© AP Photo / Tim IrelandZastave Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske
Zastave Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova anketa pokazala je kako je „Šin Fejn“ postao najpopularnija stranka u Severnoj Irskoj, pet dana pre izbora za koje se čini da će predstavljati veliki korak napred za to bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA).

Anketa „Ajriš tajmsa“ i agencije „Ipsos MRBI“ koja je objavljena u ponedeljak pokazuje da „Šin Fejn“, politička grupacija sklona levici, ima podršku 25 odsto birača, ispred centrističkog „Fine Fejla“, koji ima 23 odsto i vladajućeg „Fine Gela“, koji je na 20 odsto podrške.

„Fine Gel“ i „Fene Fejl“ odbijaju koaliciju sa „Šin Fejnom“ zbog njene povezanosti sa IRA i suprotstavljenih ekonomskih politika, prenosi „Indeks“.

Zagovaraju ujedinjenje sa Republikom Irskom

Članovima „Šin Fejna“ bilo je zabranjeno da govore u irskim medijima do sredine devedesetih godina prošlog veka, odnosno tri decenije od sukoba u Severnoj Irskoj. Stranka u toj britanskoj provinciji deli vlast sa unionističkim strankama i zagovara ujedinjenje sa Republikom Irskom.

„Šin Fejn“ je najavio da neće ulaziti u koalicije bez pristanka drugih stranaka na organizaciju referenduma o ujedinjenju dve Irske za koji želi da se održi unutar razdoblja od pet godina.

Čelnica stranke Meri Lou Makdonald trenutno je najpopularnija političarka sa 41 odsto podrške, ispred premijera Lea Varadkara i čelnika „Fine Fail“ Majkla Martina.

Na izbore izlazi sa samo 42 kandidata

Uprkos anketi, nije izgledno da će „Šin Fejn“ postati najveća stranka, jer na izbore izlazi sa samo 42 kandidata, gotovo dvostruko manje od „Fine Gela“ i „Fine Fejla“.

„Šin Fejnu“ je za to potrebno da svih 42 kandidata bude izabrano u Dom, u kojem sedi 160 poslanika. Analitičari smatraju kako je to teško izvodljivo za bilo koju stranku. Irski proporcionalni izborni sistem daje prednost strankama koje prijave više od jednog kandidata u većim izbornim jedinicama.

Irska javna televizija RTE ranije je povukla svoju odluku da u predizbornu debatu koja će se održati u utorak uveče ne pozove Makdonaldovu.

RTE je ranije planirala da pozove samo Varadkara i Martina, čelnike stranaka za koje se, prema dostupnim podacima, najviše činilo da će formirati buduću irsku vladu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala