Rusija: Naravno da ćemo odgovoriti na vojne vežbe NATO-a u Evropi

CC0 / U.S. Army Europe / Konvoj američke vojske u Evropi
Konvoj američke vojske u Evropi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će reagovati na vojne vežbe NATO-a koje bi trebalo da budu održane na proleće ove godine na teritoriji Evrope, saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Naravno da ćemo reagovati. Ne možemo ignorisati procese koji izazivaju veliku zabrinutost, ali ćemo reagovati tako da to ne prouzrokuje nepotrebne rizike“, objasnio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je naglasio da NATO „uvlači“ u zajedničke vojne vežbe i neutralne države, kao što su Finska i Švedska, a sve pod izgovorom članstva u EU.

„U kontekstu saradnje NATO-a i EU u vojnoj sferi, smislili su termin ’vojni Šengen‘, koji predviđa modernizaciju kompletne transportne artiljerije sve do istočne granice Alijanse kako bi i najveća borbena tehnika mogla da ode na Istok bez prepreka. Mislim da je i to dovoljno da bismo shvatili opasnost takvih igara. Naravno, treba da odgovorimo na to“, precizirao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, zbog vojnih vežbi „Defender“ („Branilac“), koje su planirane za april-maj 2020. godine, predviđeno je da se u Evropu prebaci više od 30.000 jedinica američke vojne tehnike i više od 20.000 američkih vojnika.

NATO - Sputnik Srbija
Švajcarski diplomata: Mozak NATO-a je zaista mrtav, samo se o tome ne sme govoriti naglas

„U vežbama će učestvovati više od 40.000 ljudi“, istakao je Lavrov.

NATO — dominantna sila u Evropi

Šef ruske diplomatije je naglasio da oni koji provociraju takve apsolutno neopravdane vojne vežbe, žele da recipročne mere prouzrokuju povećanje tenzija.

„Sve što preduzimamo kako bismo odgovorili na pretnje našoj bezbednosti koje dolaze od Alijanse, radimo isključivo na svojoj teritoriji. Isto kao što se i sve naše nuklearno oružje nalazi na našoj teritoriji, za razliku od američkog“, podsetio je Lavrov.

Ruski ministar tvrdi da je širenje NATO-a na Istok već prouzrokovalo ozbiljne probleme u sferi strateške stabilnosti u Evropi.

Iako Alijansa tvrdi da nema potrebe da se štiti od Rusije, već od protivnika koji raspolaže sličnim vojnim potencijalom, teško je pronaći takvog protivnika, upozorava Lavrov.

„Ne znam gde su našli protivnika, kog bi uporedili sa sobom. U svakom slučaju, mi nismo dominantna vojna sila u Evropi — to je NATO“, zaključio je šef ruske diplomatije.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da velike vojne vežbe NATO-a „Branilac Evrope 2020“ nisu usmerene protiv Rusije. On je naglasio da je to „najveće razmeštanje američke vojske u Evropi u poslednjih 25 godina“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala