Putin: Nadamo se da će Kina izaći na kraj sa koronavirusom

© REUTERS / CHINA DAILYLekari leče pacijenta sa upalom pluća uzrokovanom novim koronavirusom u bolnici u kineskom Vuhanu
Lekari leče pacijenta sa upalom pluća uzrokovanom novim koronavirusom u bolnici u kineskom Vuhanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da će se Kina izboriti sa teškom situacijom vezanom za novi koronavirus.
„Nadam se da će naši kineski prijatelji izaći na kraj sa ovom teškom situacijom koja ih je zadesila (sa koronavirusom)“, rekao je Putin.

Takođe je napomenuo da su svi zainteresovani da rezultati borbe protiv novog virusa budu što efikasniji i da se što pre osete.

On je obećao da će „Rusija na sve načine podržavati takav kurs“.

Putin je podsetio da je Rusija zemlja koja ima dobre stručnjake za naučna istraživanja u ovoj oblasti.

„Bavimo se time decenijama, još od sovjetskih vremena, imamo veoma dobre institucije u mnogim gradovima zemlje. A činjenica da smo prvi napravili lek protiv ebole, koji se pokazao kao najefikasniji na svetu, rezultat je rada ove škole“, istakao je predsednik i dodao da će naučnici nastaviti da rade i u budućnosti.

Epidemija koronavirusa iz Kine

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV).

Prvi oboleli imali su veze sa tržištem morskih plodova, a pretpostavlja se da bi izvor virusa mogle biti zmije koje se u Kini često koriste za ishranu. Kasnije je objavljeno da virus može da se prenosi sa čoveka na čoveka.

Do sada je novom infekcijom koju je izazvao koronavirus u Kini zaraženo više od 20 hiljada ljudi, a 425 osoba je umrlo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala