Poklonska predložila da se održi nova konferencija u Jalti

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsedavajućeg spoljnopolitičkog odbora Državne dume Rusije Natalija Poklonska
Zamenik predsedavajućeg spoljnopolitičkog odbora Državne dume Rusije Natalija Poklonska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik predsedavajućeg spoljnopolitičkog odbora Državne dume Rusije Natalija Poklonska predložila je da se na Jalti, kao i pre 75 godina, održi konferencija uz učešće lidera vodećih država, radi razmatranja pitanja učvršćivanja mira.

„Upravo je na Krimu postavljen temelj Ujedinjenim nacijama. Lideri SSSR, Engleske i SAD su se tada okupili da bi razmotrili plan za spas celog čovečanstva. Zato je naše poluostrvo odlično mesto za međunarodnu platformu gde bi se mogle sastati države-osnivači UN. Izgleda da je potrebno ponovo pokrenuti pitanja učvršćivanja mira: od nove nacističke pretnje, do grubog revidiranja istorije“, objasnila je Poklonska za Sputnjik.

Po njenom mišljenju — Jalta bi mogla da bude odgovarajuće mesto za održavanje konferencije.

„Mi smo već spremni da sve dočekamo na Jalti u Livadijskom dvorcu“, naglasila je ona.

Krimska konferencija (Konferencija u Jalti) lidera tri savezničke države antinacističke koalicije — SSSR, SAD i Velike Britanije, održana je od 4. do 11. februara 1945. godine u nekadašnjoj carskoj rezidenciji — Livadijskom dvorcu. Na njoj su bila razmatrana pitanja posleratnog uređenja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. januara u okviru međunarodnog foruma „Čuvamo sećanje na Holokaust, borimo se sa antisemitizmom“, koji je održan u memorijalnom kompleksu „Jad Vašem“ u Jerusalimu, predložio da se ove godine prvi put održi sastanak šefova država-stalnih članica Saveta bezbednosti UN: Rusije, Kine, SAD, Francuske i Velike Britanije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala