Planirano učešće Si Đinpinga na 75. godišnjici Pobede u Moskvi

© Sputnik / Anatoliй Garanin / Uđi u bazu fotografijaParada u Moskvi 7. novembra
Parada u Moskvi 7. novembra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je dobila poziv za ceremoniju obeležavanja 75. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu, planirano je učešće kineskog predsednika na paradi u Moskvi, izjavio je ruski ambasador u Kini Andrej Denisov.

„Kineski predsednik Si Đinping dobio je poziv za svečanu proslavu Dana pobede“, rekao je ambasador, koji je na pitanje novinara da li je kineski lider odgovorio na poziv rekao da je njegovo učešće na paradi planirano.

Moskva je na obeležavanje 75. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu, 9. maja 2020. godine, pozvala brojne svetske lidere, a učešće na svečanosti do sada je potvrdilo 17 šefova država i vlada, među kojima su francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i drugi.

Rusija još nije pozvala Poljsku na proslavu Dana pobede

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova — rukovodstvu Poljske još nije upućen poziv na svečanosti povodom 75. godišnjice Pobede u Drugom svetskom ratu.

„Poziv za sada nije poslat i to pitanje u ovom trenutku nije na dnevnom redu“, rekao je Peskov za „Zvezdu“.

Poljska nije pozvala predsednika Rusije Vladimira Putina na svečanost povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja logora „Aušvic“. Rusiju je na tom skupu, koji je održan 27. januara, predstavljao ambasador Sergej Andrejev.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin otkrio šta će biti najvažniji događaj 2020. godine

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je ranije da su učešće na obeležavanju Dana pobede 9. maja 2020. godine u Moskvi do sada potvrdili šefovi država i vlada Indije, Kube, Francuske, Češke, Venecuele, Belorusije, Moldavije i Srbije, kao i mnoge članice Zajednice nezavisnih država.

On je dodao da predsednik SAD Donald Tramp još nije odgovorio na poziv za učešće na obeležavanju jubileja Pobede.

Severnokorejske vlasti razmatraju poziv lideru Severne Koreje Kim Džong Unu da poseti Moskvu za proslavu 75. godišnjice pobede“, izjavio je ambasador Rusije u Pjongjangu Aleksandar Macegora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala