Palestina navela uslov da pristane na demilitarizaciju

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Palestine u Rusiji Abdel Hafiz Nofal
Ambasador Palestine u Rusiji Abdel Hafiz Nofal - Sputnik Srbija
Pratite nas
Palestina će pristati na demilitarizaciju, kako predviđa „dogovor veka“, samo ukoliko se ispune ostali uslovi, među kojima je formiranje nezavisne palestinske države, rekao je palestinski ambasador u Rusiji Abdel Hafiz Nofal.

„Nije problem da postanemo demilitarizovana država u pravom smislu, ukoliko bude bilo ozbiljnog sporazuma o formiranju dve države i ukoliko budu realizovani svi zahtevi našeg naroda. To ne znači da pravimo bilo kakve ustupke SAD. Naš predsednik je rekao da naša država može biti demilitarizovana samo ukoliko se ispune svi ostali uslovi i ukoliko budemo imali nezavisnu državu“, istakao je ambasador.

Nije bilo kontakta sa SAD nakon objavljivanja „dogovora veka“

Prema njegovim rečima — Palestina nije bila u kontaktu sa SAD nakon što je američki predsednik Donald Tramp objavio „dogovor veka“ o rešavanju sukoba na Bliskom istoku, ali je administracija američkog predsednika pokušala da kontaktira rukovodstvo Palestine nekoliko dana nakon objavljivanja dogovora.

„Američka administracija je pokušala da se poveže sa nama nekoliko dana pre objavljivanja dogovora, ali mi smo odbili. Oni su nas pozvali 26. januara, a Tramp je čak poslao poruku preko svog predstavnika, koji je doputovao u Palestinu, ali je Mahmud Abas odbio da ga primi do objavljivanja dogovora“, rekao je portparol.

On je dodao da nakon toga niko nije stupao u kontakt sa Amerikancima.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je 28. januara rezultate razvoja „dogovora veka“ — nacrta sporazuma između Izraela i Palestine, kojim bi trebalo da bude okončan sukob u regionu. Plan predviđa stvaranje države Palestine i njenu demilitarizaciju, dok bi Izrael zadržao kontrolu nad istokom reke Jordan, a Jerusalim bi ostao njegov nepodeljeni glavni grad.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala