Nova Kurtijeva provokacija: Odao počast simbolu terorizma na Kosovu

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, posle preuzimanja dužnosti i kraće sednice svog kabineta odao je u Prekazu počast osnivaču tzv. OVK Ademu Jašariju. Jašari je bio vođa jedne od balističkih grupa na Kosovu, koja je još od početka devedesetih godina izvodila terorističke napade.

Prilikom odavanja počasti Jašariju, Kurti je rekao da „svi koji danas uživaju u slobodi, treba da zahvale žrtvama palim za tu slobodu“.

„Ova sloboda koju danas uživamo i ovo stanje koje imamo, ukorenjeno je u žrtvi mučenika, a pre svega u žrtvi porodice Jašari“, rekao je Kurti, prenela je prištinska „Gazeta ekspres“.

Kurtijevo odavanje počasti Jašariju, koji je 1997. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog terorizma i jedan je od simbola terorističkog pokreta u južnoj srpskoj pokrajini, nova je provokacija za Beograd, posle jučerašnje najave tokom izlaganja u parlamentu da će tužiti Srbiju zbog ratnih zločina.

Adem Jašari poginuo je u Donjem Prekazu 1998. godine prilikom pokušaja hapšenja. On se sa više osoba zabarikadirao u kuću, a policija ih je pozvala na predaju. Umesto toga, zabarikadirana teroristička grupa zapucala je na policiju. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala