Milo nije podelio samo Crnu Goru, već i Bosnu

© AP Photo / Darko BandicMilorad Dodik i Milo Đukanović
Milorad Dodik i Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je Zakonom o slobodi veroispovesti podelio Crnu Goru, Milo Đukanović preti da podeli i Bosnu i Hercegovinu. Ili bar članove Predsedništva BiH, po pitanju posete crnogorskog lidera toj državi.

Naime, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nije dao saglasnost za posetu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini.

„Imajući u vidu dešavanja u Crnoj Gori, mislim da treba sačekati sa tim“, rekao je Dodik novinarima nakon sednice Predsedništva BiH u Sarajevu.

Sa druge strane, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da je Predsedništvo već na početku mandata uputilo poziv svim predsednicima u regionu, uključujući i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, a za to je glasao i Milorad Dodik. Komšić je dodao da je Đukanović uvek više nego dobrodošao u Bosnu i Hercegovinu i istakao da BiH i Crna Gora imaju izvrsne bilateralne odnose, koji neprestano napreduju i koji su primer dobrosusedskih odnosa u regionu.

Milo podelio i vlast u Bosni

Na pitanje da li je Milo Đukanović, nakon Crne Gore, uspeo da podeli i Bosnu i Hercegovinu, politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara za Sputnjik odgovara da različiti stavovi članova Predsedništva nisu iznenađujući za Bosnu i Hercegovinu.

Prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina je jedna komplikovana državna zajednica u kojoj je i najsitniju stvar vrlo teško dogovoriti tako da sve tri strane, odnosno predstavnici sva tri naroda, imaju isto mišljenje.

„Ako je tačno da je Predsedništvo na početku mandata uputilo poziv svim predsednicima susednih zemalja da posete BiH, to onda svakako nije iznenađenje, jer je prirodno da se sa komšijama sedi, razgovara i dogovara. Međutim, tada u Crnoj Gori nije bilo Zakona o slobodi veroispovesti koji je podelio Crnu Goru, odnosno digao na noge narod, vernike i ateiste da se suprotstave tom pokušaju otimanja pravoslavnih svetinja“, napominje Kozomara.

Upravo to je i bio motiv da Milorad Dodik ne da saglasnost za dolazak Đukanovića u Bosnu i Hercegovinu, dodaje naš sagovornik.

Ipak, kako navodi Kozomara, ovo nije prvi put da se članovi Predsedništva razilaze u stavovima. Naprotiv.

„Ima mnogo primera za tako nešto, a najsvežiji je to da li Bosna i Hercegovina treba da ide u NATO ili ne. Dva člana Predsedništva su za taj put, dok je Milorad Dodik, naravno, protiv. Takođe, ima još mnogo primera da neki naizgled banalni razlozi podele Bosnu i Hercegovinu, a kako dele političare, tako se deli i narod“, primećuje Kozomara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala