„Lutrija“ u kojoj učestvuju bolesna deca — „nagrada“ najskuplji lek na svetu

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaVakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Farmaceutska kompanija „Novartis“ raspisala je „lutriju“ za trenutno najskuplji lek na svetu koji se koristi u terapiji spinalne mišićne atrofije. U „lutriji“ mogu da „učestvuju“ obolela deca mlađa od dve godine.

Ova „nagradna igra“ vredna je 210 miliona dolara i raspisana je na svetskom nivou, prenosi „Jutarnji list“. Rok za prijavu za lek „zolgensmi“, koji se koristi u terapiji teške neizlečive bolesti koja ima progresivni karakter, istekao je prošle nedelje. Uslovi za učešće u „lutriji“ su, između ostalog, da deca ne budu starija od dve godine i da su registrovana u zvaničnim registrima obolelih, dok ostale detalje i kriterijume po kojima će biti izabrana deca za terapiju ovim lekom znaju samo u „Novartisu“. Takođe, to što deca ispunjavaju sve kriterijume, ne znači i da će dobiti lek. Naime, ovom „lutrijom“ deci u svetu biće podeljen „višak“ od 100 doza leka koje nisu potrebne zdravstvenom sistemu SAD.

Iz „Novartisa“ tvrde da će glavni kriterijum za decu koja uđu u uži izbor biti slučajni odabir.

Cena ovog leka je, inače, 2,1 miliona dolara po jednom pacijentu. Prema dosadašnjim saznanjima, za razliku od ostalih lekova koji se kod spinalne mišićne atrofije koriste doživotno, „zolgensmi“ se prima jednokratno, kao injekcija koja „ispravlja“ greške u genu odgovornom za ovo oboljenje.

Raspisivanje „lutrije“ izazvalo je brojne nedoumice, pogotovo što je lek za sada registrovan samo u SAD, ali ne i u Evropi, gde bi trebalo da dobije dozvolu u julu i gde bi cena trebalo da mu bude nešto niža, od 1,5 do 1,7 miliona dolara po dozi.

Inače, farmaceutske kompanije često, kada se radi o novim lekovima, pre njegove registracije u nekoj zemlji doniraju izvesnu količinu, ali za tačno određene pacijente, dok je ovo prvi slučaj da se raspisuje lutrija.

Iz „Novartisa“ tvrde da su se odlučili na organizovanje „lutrije“ kako bi dali mogućnost i deci iz manjih zemalja da dođu do leka, jer velike zemlje imaju više mogućnosti da ga obezbede svojim državljanima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala