Lavrov uzvraća Turskoj: Ankara nije ispunila ključne obaveze po pitanju Idliba

© Sputnik / Ekaterina Lыzlova / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rešavanja krize u Idlibu, a pre svega kada je reč o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije.

Kako je rekao, tu se misli na razdvajanje predstavnika opozicije koji sarađuju sa Turskom i koji su spremni na dijalog sa Damaskom u okviru političkog procesa, od pripadnika terorističke organizacije Nusra front, koji se sada deklarišu kao pripadnici Hejat Tahrir el Šama.

Lavrov je naglasio da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uvrstio i Nusra front i Hejat Tahrir el Šam u spisak terorističkih organizacija. Stoga, oni nemaju šta da traže u Idlibu.

Takođe je rekao i da Rusija poziva Tursku da strogo ispuni sve zahteve iz sporazuma o Idlibu, koji je postignut još u 2018. i 2019. godini, a tiče se poštovanja primirja u toj zoni.

„Dobijamo informaciju da Turska razmešta vojsku u idlibskoj zoni, da pokreće borbene operacije protiv jedinica sirijske vojske. Naša vojska prati sva dešavanja. Prema određenim informacijama, turska vojska je krenula na određene objekte unutar idlibske zone, a da nije nikog upozorila“, dodao je.

Podsetimo, prethodno je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da Ankara nema nameru da zaoštrava odnose s Moskvom zbog situacije u sirijskom Idlibu.

Stotine terorista iz Idliba ide ka Libiji

Na stotine terorista iz idlibske zone deeskalacije prebacuje se iz Sirije u Libiju kako bi učestvovali u borbenim operacijama, upozorio je Lavrov.

On je rekao i da Rusija taj problem ne može samostalno da reši, zbog čega je i neophodan dijalog sa Turskom.

„Stotine terorista Nusra fronta i Hejat Tahrir el Šama premešta se iz Idliba u Libiju, kako bi učestvovali u borbenim operacijama u toj zemlji. Mi ne možemo sami da rešimo taj problem, zati stalno o tome razgovaramo sa turskim partnerima“, zaključio je ruski ministar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala