Kina uvela aplikacije za izbegavanje četvrti gde ima virusa

© REUTERS / DINUKA LIYANAWATTEDevojka sa maskom na licu gleda u mobilni telefon
Devojka sa maskom na licu gleda u mobilni telefon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineske tehnološke kompanije osmislile su aplikacije koje pomažu građanima da izbegnu gradske četvrti u kojima je registrovano prisustvo koronavirusa.

Jedna od tih kompanija je „Vičet“ (WeChat), koja je napravila platformu za preuzimanje zvaničnih informacija o gradskim naseljima gde su potvrđeni slučajevi virusa. Te podatke aplikacija potom pretvara u geografske mape pomoću kojih građani mogu da izbegnu takva mesta.

Dok „Vičet“ pokriva područja gradova Šenžen i Guangdžu, firma „KvartUrbana“ svojom aplikacijom obuhvata još devet gradova na jugu Kine.

Interaktivna mapa širenja virusa - Sputnik Srbija
U realnom vremenu: Objavljena interaktivna mapa širenja korona virusa

Obe platforme se dosta oslanjaju na rad volontera koji svakodnevno ažuriraju informacije koje saopštava kineska Vlada.

Broj zaraženih raste

Više od 20.000 ljudi zaraženo je novom infekcijom koju je izazvao koronavirus u Kini, a 425 osoba je umrlo, saopštio je kineski Komitet za zdravstvo.

„Od ponoći 3. februara Državni komitet za zdravstvo dobio je informacije iz 31 provincije o 20.438 potvrđenih slučajeva upale pluća izazvane novom vrstom koronavirusa, od kojih je 2.788 u ozbiljnom stanju, 425 je umrlo, a 632 osobe su otpuštene iz bolnice“, saopštio je Komitet.

Ranije je regionalni zdravstveni komitet saopštio da je broj smrtnih slučajeva od novog koronavirusa u kineskoj provinciji Hubej došao do 414 osoba, a virusom su zaražene 13.522 osobe.

Kineski policajci - Sputnik Srbija
Kina priznala propuste

Prema navodima regionalnih vlasti — samo u Vuhanu potvrđeno je 1.242 novih slučajeva zaraze.

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV).

Prvi oboleli imali su veze sa tržištem morskih plodova, a pretpostavlja se da bi izvor virusa mogle biti zmije koje se u Kini često koriste za ishranu. Kasnije je objavljeno da virus može da se prenosi sa čoveka na čoveka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala