Francuski ambasador u Ukrajini: Pokušaji izolacije Rusije nisu urodili plodom

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i Rusije
Zastave Ukrajine i Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Strategija izolacije Rusije nije donela Evropi očekivane rezultate, neophodno je voditi dijalog s njom, ocenio je francuski ambasador u Ukrajini Etjen de Ponsen.

Rusija je važan partner, poseduje veliku vojnu snagu, ekonomsku moć, a Ukrajina ima ekonomske interese u Rusiji. Zbog toga je besmisleno staviti Rusiju u ćošak kao učenika u školskom odeljenju. Treba voditi dijalog s njom“, rekao je ambasador.

Prema rečima francuskog diplomate, pokušaji „izolacije“ Rusije doveli su do smanjenja efikasnosti pregovora u „normandijskom formatu“.

Etjen de Ponsen je dodao da je francuski predsednik Emanuel Makron zadao diplomatama zadatak da ponovno uspostave kontakt s Moskvom, kako bi „oživeli“ taj format pregovora.

Prvi samit „normandijske četvorke“ u poslednje tri godine, na kome su učestvovale Francuska, Rusija, Nemačka i Ukrajina, održan je u Parizu 9. decembra.

Nakon sastanka lideri su usvojili saopštenje u kome su istakli svoju posvećenost Minskim sporazumima za rešavanje situacije u Donbasu.

Takozvani „normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom obeležavanje 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Od tada je održan niz telefonskih razgovora i samita, kao i kontakata ministara spoljnih poslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala