Fila o pretnji novog kosovskog premijera: Ne postoji sud pred kojim Kurti može da tuži Srbiju

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Aljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ne postoji međunarodni sud pred kojim bi novi premijer privremenih institucija Kosova Aljbin Kurti mogao da tuži Srbiju, kaže advokat Toma Fila.

Novi premijer privremenih institucija Kosova Aljbin Kurti je u ekspozeu najavio obavezni vojni rok i veća ulaganja u vojsku, ali i usvajanje zakona o ratnom zločinu, genocidu i agresiji Srbije. Advokat Toma Fila, gostujući na RTS-u, rekao je kako smatra da je Kurtijeva najava samo jedna u nizu izmišljenih optužbi protiv Srbije za ratne zločine i genocid.

„To je počelo od Vukovara 1991. godine. Hrvati nam najavljuju tužbu za sve to. Kako se Kolinda Grabar-Kitarović družila sa njima, verovatno je odatle i ta ideja. Nešto slično je pričao i Izetbegović. Ja ne znam kom sudu taj Kurti misli da tuži, ne postoji taj sud“, naglasio je Fila.

Fila navodi da bi za tužbu pred Međunarodnim sudom pravde država morala da bude u Ujedinjenim nacijama, a da je KiM, prema Rezoluciji 1244, teritorija, a ne država.

„Kurti pominje sadašnji Sud za ratne zločine, a taj sud je, po kosovskim zakonima, predviđen za pojedince, a ne za države. Dakle, on se igra, ne zna dete šta priča. Međutim, vlast je opaka igračka, mnogi su izgoreli na tome, najmanje oni koji su se igrali sa tim“, kazao je Fila.

Te poruke Kurti, kako je napomenuo, upućuje onima koji su prešli granicu nacionalizma.

© Sputnik / Radoje PantovićAdvokat Toma Fila
Fila o pretnji novog kosovskog premijera: Ne postoji sud pred kojim Kurti može da tuži Srbiju - Sputnik Srbija
Advokat Toma Fila

„Ja sam nacionalista, volim Srbiju, ali nisam šovinista, ne želim da drugima bude loše. Kurti će, igrajući se sa ovim, napraviti problem i svom narodu i Srbima na Kosovu“, kazao je Fila.

Smatra da će međunarodna zajednica uskratiti kredite Kurtiju

„Izvršiće pritisak na njega i ja ne verujem da će ta vlada dugo trajati. Najbolje mu je odgovorio Ivica Dačić, kada mu je rekao da su oterali 200.000 ljudi. Od Tita počinje proterivanja Srba. Tito je doneo zakon o zabrani povratka Srbima na Kosovo“, naveo je Fila.

Prema Filinom mišljenju — iza Kurtijeve najave usvajanja zakona o ratnim zločinima stoje drugi uticaji.

„Mogu da ga usvoje, ali mora neko da ga napiše. On aludira na Rambuje. U Rambujeu smo bili mi, sa Ratkom Markovićem, koji je bio najveći stručnjak za ustavno pravo. Iza albanske delegacije je stajao američki pravni tim. On valjda na njih računa, kao kada je Haradinaja branila u Hagu kancelarija supruge Tonija Blera, koji je zagovarao bombardovanje Srbije“, napomenuo je Fila.

Kfor je jedina vojska koja može biti na KiM

Kada su u pitanju Kurtijeve najave o osnivanju vojske, Fila navodi da je Kfor jedina vojska koja može biti na Kosovu i Metohiji.

„Međunarodno pravo je ograničeno voljom jakih. Ono defakto postoji za male države, za nas, a za velike države ne postoji. U Hagu nam je prvi predsednik suda, Antonio Kaseze, rekao da ko god se ogluši o Savet bezbednosti, čini ratni zločin. Amerika nas bombarduje bez odluke SB, a onda se to promeni. Ako Amerika hoće, i NATO oni će im dati vojsku, mi da ratujemo ne možemo“, naveo je Fila.

Pred Sudom za OVK moraju da odgovaraju nalogodavci

Od 2017. godine postoji sud za zločine OVK, ali bez ijedne optužnice.

„Ja sam veliki pesimista što se tog suda tiče. Ne želim ja da pred tim sudom odgovaraju dželati, onaj ko je lično ubio te ljude. Meni trebaju nalogodavci. Ne zaboravite da je sramota Srbije što je izručila dva predsednika i tri načelnika generalštaba, celu vrhušku političku, vojnu i policijsku smo mi izručili Hagu. Ne možemo mi da dobijemo nekog ’baju‘ koji je odgovarao sa Haradinajem i primio sve na sebe za pare, i koji je direktan dželat. Nama je potrebno da odgovaraju vođe“, kazao je Fila.

Razgovarao je, napominje, sa Karlom del Ponte mnogo puta.

„Ona mi je govorila da im nismo dali komandnu strukturu OVK. Ovog puta smo im dali. Imaju kompletno i po imenu i prezimenu i gde se koji deo nalazi. Drecun je to uradio. Sada znaju ko je mogao da izdaje naređenja i ko je naredio. Komandna odgovornost je uspostavljena. Ja hoću da vidim optužene na visini komandne odgovornosti, a ne dželate“, zaključio je Fila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala