Erdogan: Turska neće stupati u sukob sa Rusijom zbog Idliba

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska nema nameru da zaoštrava odnose s Rusijom zbog situacije u sirijskom Idlibu, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. On je rekao da postoji mogućnost da danas o tome razgovara s ruskim liderom Vladimirom Putinom.

„Nema potrebe da u ovoj fazi ulazimo u sukob ili ozbiljno neslaganje s Rusijom, s kojom radimo na strateškim projektima, kao što su ’Turski tok‘ i nuklearna elektrana ’Akuju‘. Nema reči o tome da ćemo odustati od ruskog sistema PVO S-400. Onaj ko ustane s gnevom, sešće na svoju štetu. Sešćemo i razgovaraćemo o svemu. Mogu pozvati predsednika Putina u utorak“, rekao je Erogan.

Turska neće napuštati svoje pozicije u Idlibu

On je dodao da Turska ne namerava da napusti svoja osmatračka mesta u sirijskom Idlibu, već da će ih jačati.

„Naša osmatračka mesta igraju ključnu ulogu u Idlibu, i tamo će i ostati. Radimo na tome da ih ojačamo. Nećemo dozvoliti da dođe do novog rata i novog talasa izbeglica, o čemu smo obavestili rusku stranu“, precizirao je turski lider.

Prema njegovim rečima, incident sa napadom na tursku vojsku u Idlibu je „očigledno kršenje“ sporazuma sa Rusijom o zoni deeskalacije u tom regionu.

Erdogan je naglasio da je Ankara ranije obavestila rusku stranu o premeštanju svojih vojnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije isključeno da predsednici Turske i Rusije danas razgovaraju telefonom.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo da Ankara sarađuje sa Rusijom na smanjenju napetosti u sirijskom Idlibu, gde je u ponedeljak u granatiranju poginulo pet turskih vojnika.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala