Čavušoglu: Turska radi na smanjenju eskalacije u Idlibu

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaTenk sirijske vojske na položajima u provinciji Idlib
Tenk sirijske vojske na položajima u provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da Ankara sarađuje sa Rusijom na smanjenju napetosti u sirijskom Idlibu, gde je u ponedeljak u granatiranju poginulo pet turskih vojnika.

„Radimo sa Rusijom na zaustavljanju napada snaga sirijskog režima. Rusija ovde ima važnu misiju“, rekao je turski ministar spoljnjih poslova Mevlut Čavušoglu za televiziju NTV.

Prema njegovim rečima — Turska je odgovorila i nastaviće da reaguje u slučaju napada na svoju vojsku u Idlibu.

„To nećemo tolerisati“, dodao je turski ministar.

Vojnici sirijskih snaga u gradu oslobođenom od terorista El Dejr el Šarkiju na jugoistoku provincije Idlib - Sputnik Srbija
Ruski Centar za pomirenje u Siriji: Turska vojska nas nije obavestila o premeštanju snaga

Čavušoglu je, takođe, naveo da turska strana obaveštava Rusiju o prebacivanju svojih trupa u sirijskom Idlibu.

„Naši posmatrački punktovi u Idlibu postavljeni su kako bismo nadgledali primirje. Cilj naših vojnika poslatih tamo su da učvrste te punktove, to je naše prirodno pravo. Rekao sam juče (ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju) Lavrovu da uvek obaveštavamo o tome Ruse, kako greškom ne bi došlo do sukoba sa Rusijom. Takvo informisanje mora da postoji“, naglasio je Čavušoglu.

Turski ministar je dodao da Astana ostaje važna platforma, ali da zbog ovakvih napada počinje da gubi smisao. Turska strana je u kontaktu sa ruskim kolegama i potrebno je da se „što pre zaustave napadi režima“, dodao je on.

Ranije je Turska saopštila da je u granatiranju sirijskih Vladinih snaga u Idlibu poginulo pet turskih vojnika i tri civila.

Situacija u Idlibu

Prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije.

Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

Turski vojnici na granici sa Sirijom - Sputnik Srbija
Turska oštro preti sirijskoj vojsci u Idlibu

Rusija i Turska su u Sočiju potpisale u septembru 2018. godine sporazum o stvaranju demilitarizovane zone u Idlibu, gde je smešteno više desetina različitih formacija. Najveća od njih je savez proruskih grupa Nacionalni front oslobođenja i Nusra front, ukupno oko 30 hiljada militanata.

Sirijska vojska je 26. januara pokrenula je ofanzivu na zapadu Alepa zbog svakodnevnih bombardovanja od strane terorista na stambene četvrti grada, u kojima je poginulo na desetine civila. Dan kasnije armija je uspela da se probije kroz prve linije odbrane.

Tri dana kasnije, vojska Bašara el Asada oslobodila je od terorista grad Maret Numan, koji je bio pod kontrolom militanata od 2012. godine i bio je jedno od njihovih najvećih uporišta.

Zbog eskalacije u Idlibu, Ankara i neki njeni partneri optužuju Damask i Moskvu da izvode napade na humanitarne objekte i turske vojnike. Rusija i Sirija su više puta izjavljivale da su uzrok nestabilnosti u regionu akcije terorista.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala