Učiteljica iz Bara i dalje pod suspenzijom: Hoće li je podržati nadbiskup i hodža

© Foto : wikipedia.orgStara džamija u Baru.
Stara džamija u Baru. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Roditelji dece koja su crtala Štrumpfove na trobojci nisu na današnjem sastanku sa direktorkom škole uspeli da iznesu svoj zahtev da se suspendovana učiteljica Rada Višnjić odmah vrati u školu.

Direktorka OŠ „Jugoslavija“ u Baru Biljana Vukmanović nije želela da pregovara, jer se u školi pojavila manja grupa roditelja.

Kako Sputnjik saznaje — ona je, pored toga što zahteva da na sastanak dođu svi roditelji, od njihovih predstavnika zatražila da se u međuvremenu ne obraćaju medijima.

© Foto : Prava Crna GoraVeliki Štrumpf na srpskoj trobojci — čas likovnog u petom razredu OŠ „Jugoslavija“ u Baru.
Učiteljica iz Bara i dalje pod suspenzijom: Hoće li je podržati nadbiskup i hodža - Sputnik Srbija
Veliki Štrumpf na srpskoj trobojci — čas likovnog u petom razredu OŠ „Jugoslavija“ u Baru.

Roditelji traže hitan povratak učiteljice

Od suspendovane učiteljice Rade Višnjić dobili smo informaciju da roditelji očekuju da se slučaj završi u interesu dece u naredna 24 sata, odnosno da se ona odmah vrati na nastavu i izvede generaciju.

„Nisu svi bili u prilici da dođu na sastanak danas, ali će sigurno doći na sledeći, jer su složni“, kaže ona za Sputnjik.

Nadbiskup i hodža na potezu

Dodaje da će podršku u slučaju u kome najviše trpe deca koja pate zbog njene suspenzije zatražiti od barskog imama, ali i od nadbiskupa, jer, kako kaže — oni su svedoci da se više od tri decenije zalaže za dobre odnose u multinacionalnom Baru.

„Nadam se dobrom ishodu, da će me razumeti, jer u Baru tri vere žive ravnopravno, ja to osećam punih 30 godina. Ima jedna divna poslovica koja kaže ’nema Bara do cara‘, znači — u Baru nikada niko nije dozvolio da se širi nacionalizam. U ovom slučaju želim da nas i oni brane, decu, ali i roditelje od napada da je ovde reč o nacionalizmu. Želim podršku da se objasni da čak ni grupa ’Ne damo svetinje‘ na Fejsbuku u kojoj su objavljeni radovi nije politička, nego verska“, kaže Višnjićeva.

© Foto : Fejsbuk/OŠ "Jugoslavija" BarOsnovna škola "Jugoslavija" u Baru
Učiteljica iz Bara i dalje pod suspenzijom: Hoće li je podržati nadbiskup i hodža - Sputnik Srbija
Osnovna škola "Jugoslavija" u Baru

Ona je gotovo sigurna da će je dobiti, jer su predstavnici drugih vera u Crnoj Gori i u slučaju spornog Zakona o slobodi veroispovesti, koji preti da otme imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pokazali da su uz istinu i pravdu, svojim učešćem u litijama i molebanima.

Povratak na posao — pitanje časti

„Oni će sigurno razumeti o čemu se u ’slučaju Štrumpfovi‘ radi, jer jasno je da se u školi ne bavim politikom, niti veličam jednu naciju; očekujem njihovu javnu podršku“, kaže Višnjićeva.

„Ovde više nije u pitanju moj posao, već moja čast. Neću da pljunem na ono što sam radila 30 godina, šireći bratstvo i jedinstvo. Svedok sam borbe muslimana i Albanaca da budu u odelenju kod mene prilikom prijema u prvi razred, zato što učiteljica Rada ne pravi razliku među ljudima“, ističe suspendovana učiteljica Rada Višnjić.

Ona je sklonjena sa nastave dok protiv nje traje disciplinski postupak, jer je dečje radove sa srpskom trobojkom objavila na internetu.

Roditelji traže da se vrati na nastavu, jer su, kako kažu, deca rastrojena i u šoku, pate za najdražom učiteljicom, koja ni za šta nije kriva.

© OŠ JugoslavijaŠtrumpf na trobojci
Učiteljica iz Bara i dalje pod suspenzijom: Hoće li je podržati nadbiskup i hodža - Sputnik Srbija
Štrumpf na trobojci

U multietničkom Baru, četvrtina dece u razredu su muslimani, a Višnjićeva ima i podršku roditelja dece katolika.

Progonjenu učiteljicu podržali su i prosvetni radnici koji su takođe bili žrtve režima u Podgorici, jer su tražili da srpski jezik ostane u školama u Crnoj Gori.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala