U sirijskom Idlibu poginulo šest turskih vojnika

© AP Photo / Emrah GurelTurske oklopno-mehanizovane jedinice u Siriji
Turske oklopno-mehanizovane jedinice u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je u sukobima sa sirijskim vladinim snagama u Idlibu poginulo šest turskih vojnika.
„Jedan naš vojnik i jedan civil, koji su ranjeni u intenzivnom granatiranju naših jedinica koje su se kretale prema Idlibu kako bi sprečile sukobe, uprkos naporima lekara, podlegli su povredama. Ukupno je poginulo šest osoba“, precizira se u saopštenju Ministarstva.

Ranije je televizija NTV pozivajući se na Ministarstvo odbrane Turske javila da su poginula četiri turska vojnika su poginula, a devet ih je ranjeno.

Televizija navodi da je jedan vojnik teško ranjen.

„Sukobljene strane bile su unapred obaveštene o koordinatama razmeštanja turskih trupa raspoređenih na severozapadu Sirije u cilju sprečavanja sukoba. Uprkos tome, na područje na kom se turske trupe nalaze izvršen je artiljerijski napad“, saopštilo je tursko Ministarstvo, prenosi agencija Anadolija.

Turske trupe izvele su nakon toga kontranapad.

„Osvetićemo se za krv naših vojnika, krivci će odgovarati za to“, napisao je portparol predsednika Turske Ibrahim Kalin na svom nalogu na Tviteru.

​Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da, ukoliko se situacija u Idlibu ne normalizuje, Ankara neće ostati po strani i spremna je da u tu svrhu preduzme sve potrebne korake, uključujući upotrebu vojne sile.

Situacija u Idlibu

Rusija, Iran i Turska su se u maju 2017. u Astani (sada Nur Sultan) dogovorili da formiraju četiri zone deeskalacije u Siriji.

Tri zone su 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrtu, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakija, Hama i Alep, još nisu zauzele vladine trupe, a veći deo pod kontrolom drže teroristi Nusra fronta.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan osuo paljbu i po Siriji

U septembru 2018. Rusija i Turska su u Sočiju potpisale sporazum o stvaranju demilitarizovane zone u Idlibu, gde se nalazi više desetina različitih formacija. Najveća od njih je savez proturskih grupa Nacionalni front oslobođenja i Nusra front, koje broje oko 30 hiljada militanata.

Sirijska vojska je 26. januara 2020. pokrenula ofanzivu na zapadu Alepa u vezi sa svakodnevnim bombardovanjem stambenih četvrti grada od strane terorista, u kojima je poginulo na desetine civila.

Tri dana kasnije, vojska Bašara el Asada oslobodila je od terorista grad Maret Numan, koji je bio pod kontrolom militanata od 2012. godine i bio jedno od njihovih najvećih uporišta.

Zbog eskalacije u Idlibu, Ankara i neki njeni partneri optužuju Damask i Moskvu da izvode napade na humanitarne objekte i turske vojnike. Rusija i Sirija su više puta izjavljivale da su uzrok nestabilnosti u regionu akcije terorista.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala