Teheran oštro reagovao na curenje podataka o padu „boinga“ u ukrajinskim medijima

© Depositphotos.com / Borna MirahmadianIranske zastave
Iranske zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranske vazduhoplovne vlasti saopštile su da Teheran više neće dostavljati Kijevu podatke o istrazi pada „boinga“ u Teheranu, nakon što su ukrajinski mediji objavili razgovor dispečera i pilota iranske avio-kompanije.

„Taj fajl se nalazio među dokumentima kojima je raspolagala zajednička grupa za istragu avionske nesreće. Fajl je predat grupi ukrajinskih stručnjaka. Zbog ovakvih postupaka Ukrajine, nećemo im više predavati nikakva dokumenta“, rekao je šef Organizacije civilne avijacije Hasan Rezaifar.

Ukrajinska televizija TSN objavila je snimak koji ukazuje na to da je pilot iranske avio-kompanije „Aseman erlajns“ javio dispečeru da je raketa pogodila ukrajinski „boing“ koji je oboren iznad Teherana 8. januara.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da Ukrajina poseduje važan audio-snimak iranskih dispečera koji dokazuje da je Iran od početka znao da su ukrajinski avion 8. januara oborile rakete. Prema njegovim rečima, radi se o snimku razgovora dispečera sa iranskim pilotom.

Podsetimo, putnički „boing 737“ avio-kompanije „Međunarodne avio-linije Ukrajine“ srušio se 8. januara ubrzo nakon poletanja iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Tri dana kasnije, Teheran je potvrdio da je sistem protivvazduhoplovne odbrane Irana greškom oborio avion, misleći da se radi o krstarećoj raketi.

Kako je saopšteno, Teheran je očekivao napad SAD, zbog čega su sistemi PVO bili u stanju pune borbene gotovosti.

Vojnik koji je oborio ukrajinski avion u blizini Teherana nalazi se u zatvoru, saopštio je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala