NATO: „Branilac Evrope 2020“ nije usmeren protiv Rusije, preklapanje sa paradom u Moskvi slučajnost

CC BY 2.0 / DVIDSHUB Follow / NATO vojne vežbe
NATO vojne vežbe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velike vojne vežbe „Branilac Evrope“, koje su planirane za 2020. godinu, nisu usmerene protiv Rusije, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„’Branilac Evrope‘ nije usmeren protiv bilo koje konkretne zemlje“, izjavio je Stoltenberg za agenciju „Frans pres“.

Prema podacima agencije, u vežbama koje će biti održane u maju i junu tekuće godine, najvećim delom na teritoriji Nemačke, Poljske i baltičkih država, učestvovaće 37.000 vojnika iz 18 zemalja.

Generalni sekretar NATO-a izjavio je da će to biti „najveće raspoređivanje američkih trupa u Evropi u poslednjih 25 godina“ kako bi se zaštitili drugi NATO saveznici ako za time bude potrebe, kao i da vežbe pokazuju „potpunu privrženost SAD Alijansi, slobodi i zaštiti Evrope“.

Predstavnik NATO-a je istakao da je to što će se vojne vežbe održati za vreme proslavljanja 75. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom u Moskvi — slučajnost.

„Vežbe će trajati od februara do juna. Svake godine u tom periodu pokazuje se veliki broj vojnih vežbi“, rekao je činovnik NATO-a, dodavši da Alijansa „priznaje glavnu ulogu Sovjetskog Saveza u pobedi nad Nemačkom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala