Milovi buka i bes kroz govor tela: Đukanović kao bokser i dirigent, nervozan zbog protesta građana

© AP Photo / Darko VojinovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ljutnja, srdžba, prkos, ali i stres, nervoza i nepopustljivost su emocije koje je pokazao predsednik Crne Gore Milo Đukanović, govoreći u Tivtu o protestima kojima građani već nedeljama brane pravoslavne svetinje u toj zemlji, kaže hrvatski stručnjak za poslovnu komunikaciju Ljiljana Buhač.

„Đukanovićev nastup na sednici Opštinskog odbora DPS u Tivtu sadržao je dramatičan stil, pomalo povišenog tona, pretećih pokreta, uveravanja, što sve ukazuje na uznemirenost i uzrujanost“, pišu podgoričke Vijesti.

Đukanović je na sednici poslao oštre poruke u vezi sa litijama kojima se građani protive Zakonu o slobodi veroispovesti i bore se za odbranu pravoslavnih svetinja. Crnogorski predsednik je čak svoje građane koji učestvuju u litijama nazvao „ludačkim pokretom“.

​„Vrlo kontrolisani govor, nešto naglašeniji, jer je želeo da dopre do ljudi i snažnije je stavljao naglaske na određene celine koje se odnose na imovinu Crne Gore. Bio je usmeren na cilj i videla se zagrejanost za temu o kojoj govori. Koristio je snagu i visinu glasa, ritam govora i jezik tela, kako bi ukazao na važnost nekog dijela govora“, kazala je Buhač.

Prema njenim rečima — moglo se primetiti da ga to iscrpljuje, pa je na momente gubio koncentraciju i koristio duže stanke i poštapalice, ali se brzo vraćao na suštinu.

„Njegovo psihološko stanje odrazilo se na neverbalan način — napetost, pojačano znojenje, nepravilno disanje, pokreti pretnje — kažiprst, stisnute šake, što možemo protumačiti da neće biti onako kako su neki to zamislili, barem ne dok je on predsednik“, kaže hrvatska analitičarka.

Buhač dodaje da je deo govora u kome Đukanović tvrdi kako je „manipulacija da žele da otmu imovinu od SPC“ propratio stisnutim šakama kao da je u ringu — poza boksera, čime je, kako je rekla — pokazao stav da je spreman da se bori. To je još „začinio“ pokretom češkanja iza uva srednjim prstom.

„Korišćenje srednjeg prsta snažan je pokazatelj neslaganja, neuvažavanja i prezira i neverice i emocionalne nelagode za ponašanje Srpske pravoslavne crkve“, kaže Buhačeva.

Dodaje da Đukanoviću kod poruke: „Ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se zloupotrebljava ovih dana po Crnoj Gori…“ glas i telo „nisu plesali tango, nisu bili usklađeni“.

„Koristio je dirigentske pokrete — kažiprsti obe ruke upereni u sagovornike kao palice, mahanje kažiprstom, seča dlanom po zraku, jasni su pokazatelji njegovog raspoloženja, pretnje — to neću tolerisati. Poruka odlučnosti, autoritarnosti i dominantnosti“, navodi Buhačeva.

Dodaje da se može zaključiti da je nastup Đukanovića bio kao „reklamni pano“ — jasno je slao poruke što misli o nastaloj situaciji i manipulacijama, i to putem gesta, izraza lica i fizičkih pokreta i verbalnom komunikacijom.

Da mu se nastala situacija ne sviđa, kako je navela Buhač, moglo se prepoznati po pokretima „blokiranja očiju“ i stisnutih usana, što ukazuje da se oseća ugroženo i da mu se ne sviđa razvoj događaja.

„Da neće popustiti i da će čvrsto braniti svoj stav i da traži podršku prisutnih i šire javnosti — komunicirao je otvorenim dlanovima, raširenim rukama prema učesnicima. Poruka: ’Verujte mi, znam šta radim i želim vašu podršku‘. Zabrinutost i borbu sa stresom mogli smo videti po pokretima — često dodirivanje lica, brisanje znoja, češkanje po glavi, čišćenje noktiju, trljanje čela, dodirivanje vrata, te pojačane samoutešne radnje“, navodi Buhač.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala