Koronavirus obara kinesku privredu

CC0 / Unsplash/Adi Constantin / Šangaj - grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci
Šangaj - grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potražnja za naftom u Kini pala je za tri miliona barela dnevno ili 20 odsto zbog krize koja je izazvana proširenjem novog tipa koronavirusa, javila je agencija „Blumberg“, pozivajući se na izvore koji su upoznati sa situacijom u energetskoj sferi zemlje.

Navodi se da je ovo najveće smanjenje potražnje na svetskom tržištu nakon krize 2008. i 2009. godine, i predstavlja najveće iznenađenje nakon pada koji je bio izazvan terorističkim napadom 11. septembra 2001. godine u SAD. U ovom trenutku Kina je najveći uvoznik nafte sa oko 14 miliona barela nafte dnevno, što se može uporediti sa ukupnim potrebama Francuske, nemačke, Italije, Španije, Velike Britanije, Japana i Južne Koreje.

Putnici nose maske na železničkoj stanici u Hongkongu - Sputnik Srbija
Koronavirus i u Italiji, proglašena vanredna situacija

Smanjenje potražnje u Kini može povući za sobom reakciju zemalja OPEK-a i njihovih saveznika. Ranije je bilo saopšteno da je tehnički komitet OPEK+ pomerio zasedanje koje je bilo planirano u martu na 4. i 5. februar, i to zbog diskusije o koronavirusom.

Prema podacima „Blumberga“ — cena nafte marke „brent“ je pala za više od 10 odsto od 20. januara, kada je tržište počelo da reaguje na ovu krizu.

Prošle nedelje su prekinute isporuke naftnih derivata u Kinu iz država Latinske Amerike, a smanjene su i isporuke iz država Zapadne Afrike. Obim nafte za prerađivanje na kineskim fabrikama takođe može biti smanjen za 15 do 20 odsto u skorije vreme, ukazali su izvori agencije. Između ostalog, najveća kineska naftna kompanija „Sinopek“ je već smanjila preradu nafte za 13 do 15 odsto i planira i dalje da smanjuje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala