Erdogan: Pet turskih vojnika poginulo u Idlibu

© AP Photo / Lai Seng SinPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je u sukobima sa sirijskim Vladinim snagama u Idlibu poginulo pet turskih vojnika. O novonastaloj situaciji u Idlibu razgovarali su šefovi ruske i turske diplomatije, koji pozivaju na poštovanje sporazuma iz Sočija o Idlibu.

„U napadu Vladinih snaga u Idlibu poginulo je osam ljudi, od kojih su petoro vojnici, a troje su civili“, rekao je Erdogan na konferenciji za štampu u Kijevu.

Erdogan se tom prilikom osvrnuo i na izbegličku krizu, ukazavši na to da je približno milion Sirijaca napustilo sirijsku provinciju Idlib i da se kreću u pravcu Turske.

„U Idlibu živi između tri i četiri miliona ljudi. Sada je oko milion Sirijaca napustilo provinciju i kreću se ka našoj granici. Turskoj će biti teško da prihvati toliki broj izbeglica“, naglasio je turski lider.

Prema njegovim rečima — Turska je prihvatila oko četiri miliona izbeglica iz Sirije od početka oružanog sukoba u toj zemlji.

Ministar nacionalne odbrane Turske Hulusi Akar rekao je da je Ankara odgovorila na napad u Idlibu, tokom koga je likvidirala 76 sirijskih vojnika.

„Napadnute su 54 mete vladinih snaga. Prema informacijama, koje smo dobili iz različitih izvora, trenutno je likvidirano 76 vladinih vojnika“, rekao je Akar, prenosi NTV.

Lavrov i Čavušoglu se zalažu za striktno poštovanje sporazuma

O incidentu u Idlibu danas su razgovarali i ministri spoljnih poslova Rusije i Turske Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu.

© Foto : İHASergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu
Erdogan: Pet turskih vojnika poginulo u Idlibu - Sputnik Srbija
Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu

„Strane su sveobuhvatno razmotrile tok rešavanja situacije u Siriji, a posvećena je posebna pažnja trenutnom stanju u zoni deeskalacije u Idlibu. Strane su se složile da je neophodno striktno poštovati bilateralne sporazume, pre svega one koji su dostignuti na sastanku predsednika Rusije i Turske u Sočiju u septembru 2018. godine. U tom kontekstu naglašeno je da je neophodno pod hitno napraviti razliku između umerene opozicije i terorističkih elemenata i prekinuti sve vrste provokacija prema civilnom stanovništvu i Oružanim snagama Sirije“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Šefovi diplomatije Rusije i Turske takođe su razgovarali o daljim praktičnim koracima zemalja koje garantuju Astanski format, naglasivši ponovo da rešavanje krize u Siriji političko-diplomatskim sredstvima nema alternativu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala