Erdogan: Ne priznajemo da je Krim ruski

© Sputnik / Artem Žitenev / Uđi u bazu fotografijaGrafit - karta Krima
Grafit - karta Krima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovo je izjavio da Ankara ne priznaje ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom i da će nastaviti da prati položaj krimskih Tatara.

„Nastavićemo da podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine. Nećemo priznati nezakonitu aneksiju Krima. Krimski Tatari su važan aspekt naših bliskih odnosa sa Ukrajinom, i mi nastavljamo da pratimo njihov položaj“, istakao je Erdogan pre odlaska u posetu Ukrajini.

Odgovor Kremlja

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov saopštio je da turski lider Redžep Tajip Erdogan ima validan predlog da poseti Krim kako bi na licu mesta mogao da prouči situaciju sa pravima krimskih Tatara.

„S tim u vezi, kategorično se ne slažemo sa našim turskim partnerima. Ne slažemo se sa formulacijama koje se koriste u ovom kontekstu. Više puta smo govorili da ne postoji nikakva zabrinutost u vezi sa krimskim Tatarima“, odgovorio je Peskov na zahtev da prokomentariše reči turskog predsednika.

On je dodao da je predsednik Rusije više puta objašnjavao stvarno stanje stvari svom kolegi.

„Predsednik Erdogan ima poziv predsednika Putina da poseti Krim i vidi sve, takoreći, sa izvora“, podsetio je Peskov.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala