Amfilohije objavio pod kojim uslovima je spreman na dijalog sa premijerom Crne Gore

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICMitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je spreman da se sastane sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, koji ga je pozvao na razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti.

On je u odgovoru na taj poziv, koji je objavio podgorički list „Dan“, rekao da se nada da je Marković iskreno opredeljen za „konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu“, prenosi portal CDM.

„Spremni smo da se sastanemo sa vama, sa nadom da ste iskreno opredeljeni za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni Zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu, koje su vama i čitavoj javnosti dobro poznate, kako bi se povratio mir i spokoj među pravoslavne vernike i sve pravdoljupce u Crnoj Gori“, naveo je mitropolit Amfilohije u pismu.

Tek nakon rešenja tog pitanja, rekao je mitropolit Amfilohije, može se otvoriti dijalog radi rešavanja drugih složenih pitanja, poput pitanja restitucije imovine verskih zajednica nakon Drugog svetskog rata.

© SputnikNeophodno je ukinuti zakon ili diskriminatorske odredbe u njemu...
Amfilohije objavio pod kojim uslovima je spreman na dijalog sa premijerom Crne Gore - Sputnik Srbija
Neophodno je ukinuti zakon ili diskriminatorske odredbe u njemu...

Tek posle toga može se otvoriti i dijalog za pripremu Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore.

Problem je postojeći zakon, a ne nepostojeći ugovor

Mitropolit podseća i na to da je poziv Mitropolije za javni i institucionalni dijalog uvek bio otvoren, ali ga je do sada vlast Crne Gore ignorisala, uz konstataciju da Vlada sada poziva na dijalog kako bi se pripremio temeljni ugovor o uređenju međusobnih odnosa.

„Žao nam što to moramo da kažemo, ali vi očigledno ne želite da vidite da postojeći Zakon, a ne nepostojeći ugovor, predstavlja uzrok aktuelnih društvenih problema, a o posledicama da ne govorimo. Iz tog razloga, ti ozbiljni problemi se ne mogu rešiti i prevazići zajedničkim sagledavanjem najboljih rešenja za primenu ovog bezakonog zakona“, navodi Amfilohije.

Amfilohije se u pismu osvrnuo na Markovićeve tvrdnje da donošenje zakona neće izazvati nove podele u pravoslavnom svetu, navodeći da je ona „u suprotnosti sa realnošću“, o čemu svedoče okupljanja velikog broja građana.

On dodaje i da ne može da se složi sa tvrdnjom da je „propis usaglašen sa savremenim evropskim standardima“, jer njegova sadržina i cilj, kako kaže, svedoče suprotno.

„Ovo se posebno odnosi na odredbe kojima se negira i likvidira viševekovni neprekinuti istorijski kontinuitet pravnog subjektiviteta i imovinska prava prvenstveno naše crkve, ali i drugih verskih zajednica. Iz tog razloga, nikako se ne može prihvatiti vaša tvrdnja u dopisu da Zakon ne uklanja samo kulturno i versko, već i civilizacijsko ograničenje u kom smo se zatekli“, navodi mitropolit Amfilohije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala