Deset mesta u Srbiji za koja mnogi nisu ni čuli: Znate li gde je Vrmdža? /foto/

CC0 / Anspleš/Casey Horner @mischievous_penguins Avatar of user Casey Horner Casey Horner / Priroda
Priroda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za ovih deset mesta u Srbiji verovatno nikad niste čuli. Znate li, recimo, gde je Vrmdža?

Donja Lokošnica

Ogromna je verovatnoća da ste papriku iz Donje Lokošnice probali, a da niste nikad ni čuli za mesto iz kojeg potiče. Malo selo nadomak Leskovca mnogima je nepoznato, a ono je, u pravom smislu te reči, „crveno carstvo nizača“. Od njih se, naravno, dobija najkvalitetnija tucana paprika. 

Poput čudesnog muzeja pod otvorenim nebom, u Donjoj Lokošnici dočekaće vas i seoske kućice koje umesto fasada imaju na hiljade nanizanih paprika koje ih prekrivaju.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Seoski Turizam Srbije (@seoskiturizam) dana

Rosomački lonci

… Ili kanjon Rosomače, Rosomačko grlo, Slavinjski lonci, Rosomačko ždrelo. Možda je, ipak, najjednostavnije reći: raj za sve ljubitelje divlje prirode i adrenalinskih avantura! I sam pogled na neobičan kanjon slojevitih ivica dovoljan je da se ovaj spomenik prirode nađe na vašoj listi mesta koja morate posetiti, prenosi B92.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Katarina Batuta (@katarina_mandarina) dana

Više proširenja sa virovima koji podsećaju na kotlove ili lonce ono je što ovaj kanjon nadomak Pirota čini posebnim i veoma atraktivnim. Inače, Rosomački lonci su skriveni u netaknutoj prirodi istočne Srbije, odnosno Stare planine.

Vrmdža

Kažu da mesto u podnožju planine Rtanj nadomak Sokobanje neodoljivim silama privlači ljude širom planete da dođu u ovo malo selo.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli 🔴🔵⚪ ᴛʀɪᴘᴘɪɴsʀʙɪᴊᴀ 🔴🔵⚪ (@trippinsrbija) dana

Fenomenalna priroda? Svež i čist vazduh? Žuborenje potoka bistre planinske vode? Ili nešto sasvim drugačije... Najpre će biti da je „od svega pomalo“. Zato je najbolje da se uputite ka Vrmdži i sami otkrijete legende o natprirodnim silama i neobjašnjivoj energiji koja „struji“ ovim područjem. Usput možete uživati u prirodi kakvu ne možete iskusiti na još mnogo mesta.

Ledena pećina

Sa čudesnim dvoranama, ukrasima, stubovima i draperijama, Ledena pećina se s pravom može nazvati jedinstvenim zamkom pod zemljom i remek-delom strpljivog umetnika zvanog priroda

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Nikolić Ivan (@ivanmocko) dana

S obzirom na to da je sakrivena ispod strmih krečnjačkih litica kanjona Uvac, do Ledene pećine se može doći isključivo na jedan način — čamcem. To njen obilazak čini još uzbudljivijim, a otkrivanje ovog skrivenog blaga Srbije još zanimljivijim!

Vodopad Prskalo

resavskom kraju, u okolini Despotovca, nezaobilazna mesta su vodapad Buk, Resavska pećina i manastir Manasija. Ali skriveni dragulj je jedna od najneobičnijih prirodnih pojava na Kučaju vodopad Prskalo.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli obidji.com (@obidjisrbiju) dana

Selo Vlasi

Mnogi za selo Vlasi nikada nisu čuli, iako ulepšava zelene vlaške livade mirišljavim poljskim cvećem, a prostrane krajolike živopisnim bojama.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Grad Pirot (@pirot.grad) dana

Ukoliko se pitate u čemu je specifičnost ovog sela u blizini Pirota, odgovor je jednostavan. Priroda. Očuvana u svojoj izvornoj lepoti i posebnosti, ona čini ovo mesto retkim i vrednim skrivenim biserom. Selo Vlasi je poznato i po opojnim mirisima raznovrsnog drveća.

Tvrđava Bač

Za ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja i utvrđenje koje je podignuto u 14. veku, malo ko je čuo. Čini se da su svi zaboravili na staru tvrđavu koja je nekada sa svih strana bila opkoljena vodom, pa joj se prilazilo pokretnim mostovima.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Luftika magazin (@luftika.rs) dana

O njenoj dugoj i burnoj istoriji najbolje govori i podatak da je to najstarija tvrđava u Vojvodini

Manastir Sretenje

Ne bismo se previše iznenadili ukoliko biste nam rekli da za ovaj manastir zaista nikada niste čuli. Prelepa svetinja pod samim vrhom planine Ovčar je i bukvalno sakrivena od očiju javnosti. Nalazi se u izuzetnom prirodnom okruženju i važi za jedan od najlepših manastira na području impozantne Ovčarsko-Kablarske klisure.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli ☆ 𝐏𝐨𝐫𝐮𝐜𝐢 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐫𝐞𝐭 ☆ (@grujo.art) dana

Pretpostavlja se da je manastir Sretenje sagrađen u 15. ili 16. veku, mada mnogi tvrde da se to dogodilo mnogo ranije. O njegovom nastanku postoje brojne interesantne legende, a svetinja je posebna i po zidanom ikonostasu, što je retkost u sveukupnom srpskom crkvenom graditeljstvu.

Reka Godina

Ova reka se ne zove zaista „Godina“. Pravo ime joj je Vrelo, a nadimak „Godina“ dobila je zbog jedinstvene dužine. Verovali ili ne, ona je dugačka tačno 365 metara. Pored toga što predstavlja jednu od najkraćih na svetu, Vrelo je i bistra providna rečica koja se predivnim vodopadom uliva u Drinu.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli National Geographic Serbia (@natgeo_serbia) dana

Arača

Iza salaša, kamenih puteva, šumaraka i njiva, iz zemlje kao da izranja zasigurno najviša i najveća građevina u okolini — katedrala u Arači. Ruševine utvrđenja koje se prvi put pominje u 13. veku, prava su retkost. Pored toga što se nalaze usred pustoši, okružene beskrajnim ravnicama kojima slobodno trče srndaći, odlikuje ih i interesantna istorija i neobičan izgled.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Jasmina (@yass.p) dana

Danas, na interesantnom lokalitetu u blizini Novog Bečeja, imate jedinstvenu priliku da uživo pogledate ostatke impozantne građevine, sa masivnim stubovima, lukovima, prozorima i jednom visokom kulom. Pretpostavka je da se ovde u srednjem veku nalazio i istoimeni gradić, od koga danas nije ostalo ni traga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala