Srbija je evropsko sunce za strip autora iz Japana

© Fejsbuk stranica Nova FestivalaIzložba Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji
Izložba Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saša Rakezić, selektor izložbe „Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji“, koja će uskoro biti otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu, objašnjava zašto je za autora iz Japana Harukičija fenomen „Avala filma“ nesporna evropska vrednost.

Izložba „Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji“ biće otvorena 4. februara u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a obuhvata radove 42 autora iz 25 zemalja, nastale u okviru četvrtog izdanja Nova festivala u Pančevu 2018. godine, u organizaciji Udruženja „Komunik art”.

Selektor radova Saša Rakezić, među ljubiteljima devete umetnosti poznatiji kao Aleksandar Zograf, jedan od međunarodno najznačajnijih strip autora iz Srbije, kaže za Sputnjik da je izložba pokušaj da se prođe kroz sva pitanja koja se tiču evropskog nasleđa.

„Evropa nisu samo lepe i pozitivne stvari. Sigurno i da jeste i predstavlja ideal kojem stremimo. Međutim, Evropa je i domovina kolonijalizma, fašizma i drugih negativnih pojava koje se nekako nastavljaju i u ovom našem, savremenom vremenu. Tako da su strip autori, češljajući sva ova pitanja koja su toliko bitna za naš svet, zapravo na jedan zanimljiv način osvetlili pitanje evropskog nasleđa“, kaže Rakezić.

Za japanskog autora „Avala film“ je evropsko sunce

Na izložbi je pored autora iz „svih ćoškova Evrope“ bilo i nekoliko iz vanevropskih zemalja, a namera je bila da se vidi ne samo kako Evropljani vide sebe, već da pokušaju da shvate kako naš kontinent izgleda u očima drugih, dodaje naš sagovornik.

„Tako da, recimo, Harukiči, japanski strip autor, kad je govorio o Evropi, govorio je o fenomenu ’Avala filma‘, jer je za njega to nešto što predstavlja neku od evropskih vrednosti. Iako mi sebe smatramo nekako inferiornim u odnosu na druge, ’pravovernije‘ Evropljane, za nekoga smo mi ’evropsko sunce‘“, kaže Rakezić.

Zanimljivo je da su neki od autora bili vrlo skeptični kad je Evropa u pitanju, tako da su mnogi autori iz Francuske i Italije bili kritični razmišljajući o našem kontinentu.

„Verujemo da je ovo jedna od izložbi koja, pre svega, zahteva da razmišljamo i da pokušamo da dođemo do nekog vlastitog zaključka . Na kraju krajeva, to nam je i bio cilj, da kroz strip nagnamo ljude na razmišljanje“, zaključio je Aleksandar Zograf.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala