Podgorica pokušala da razbije jedinstvo naroda /video/

© Vladimir PavićevićVernici na mostu na Morači
Vernici na mostu na Morači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ugovor koji bi, prema zvaničnoj Podgorici, trebalo temeljno da reši odnose crnogorske države i Srpske pravoslavne crkve, pokušaj je zastrašivanja i razbijanja jedinstva naroda.

Ovo je ocenio Mitar Kovač, general u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma i gost emisije „Od četvrtka do četvrtka“:

Nije dobra volja, već pokušaj razbijanja jedinstva

„Podgorica ne pokazuje dobru volju, kao što to predstavlja premijer Duško Marković, već je to prolongiranje događaja kako bi se istrošila energija naroda. Kroz fingiranje sporazuma i ugovora ne menja se zakon, daju se kojekakva obećanja koja neće promeniti suštinu ponuđenog zakona. Da je bilo dobre volje, postigao bi se ugovor sa SPC u isto vreme kada je i sa katoličkom i islamskom verskom zajednicom“, smatra Kovač.

On je ukazao da zvanična Crna Gora kroz sva akta izbegava pojam Srpska pravoslavna crkva, već samo govori o Pravoslavnoj crkvi.

„Oni na tom prostoru ne žele da imaju bilo šta što je srpsko, ni srpski jezik, ni srpsku zastavu, ni sve ono što je bilo srpsko, ni što su oni bili pre 70-80 godina“, kazao je Kovač.

On upozorava i da se kroz promenu statusa SPC stvaraju uslovi za potpuno gušenje ostatka upornog dela Srba i svih koji se izjašnjavaju kao Srbi u Crnoj Gori.

„Namera je da se kolektivno taj deo srpskog nacionalnog bića pounijati i prevede u neku novu crkvu, što je prvi takav pokušaj nakon Drugog svetskog rata“, rekao je Kovač.

Ceo razgovor sa Kovačem o vrućim ovonedeljnim temama pogledajte u video-emisiji „Od četvrtka do četvrtka“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala