Nakon pobede u ratu Asada čeka — nova borba

© AFP 2023 / Louai Beshara Plakat, izobražaющiй prezidenta Sirii Bašara Asada, na ulice v centre Damaska
Plakat, izobražaющiй prezidenta Sirii Bašara Asada, na ulice v centre Damaska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sirije Bašar el Asad je faktički pobedio u dugom i destruktivnom ratu koji je pogodio tu bliskoistočnu zemlju, međutim pred njim su se sada pojavili novi problemi — oporavak ekonomije koju Zapad pokušava da uguši ekonomskim sankcijama, piše američki list „Volstrit džurnal“.

Uprkos merama koje sirijska vlast preduzima i povećanjem plata u državnom sektoru, inflacija u Siriji je izuzetno visoka, procenat siromašnih takođe, izuzetno je nizak broj investicija, a zbog sankcija na sirijskom tržištu nema uvoznih proizvoda.

List navodi i da inflacija koja izaziva svakodnevni rast cena prehrambenih proizvoda, transporta i lekova stvara netrpeljivost građana, koji sve češće izlaze na proteste protiv vlasti.

Da bi tome stala na put, sirijska vlast je počela da uvećava devizne rezerve, međutim to se negativno odrazilo na uvoz određenih proizvoda.

„Volstrit džurnal“ dodaje i da ostaje da se vidi hoće li zemlje koje su podržale Asada da uspostavi kontrolu nad većim delom sirijske teritorije, a misli se na Rusiju i Iran, pomoći i u ekonomskom oporavku te zemlje imajući u vidu da Zapad to neće učiniti sve dok ne dobije garancije da će u Siriji doći do političkih promena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala