Kina ne veruje Americi: Peking još nije prihvatio pomoć Vašingtona u suzbijanju epidemije

© AP Photo / Andy WongZastave Kine i SAD
Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robert O‘Brajan ocenio je danas da je Kina bila transparentnija povodom situacije u vezi sa koronavirusom nego što je bila tokom prethodnih kriza, ali je rekao da Peking i dalje nije prihvatio američku ponudu pomoći radi obuzdavanja epidemije.

„Do sada su Kinezi bili svakako transparentniji nego u prethodnim krizama i mi to cenimo“, rekao je O‘Brajan za Si-Bi-Es.

Međutim, on je naglasio da Peking i dalje nije odgovorio na ponude pomoći američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju i drugih zdravstvenih radnika radi sprečavanja brzog širenja virusa, od kojeg je do sada preminulo više od 300 ljudi u Kini, prenosi Rojters.

O‘Brajan je rekao da SAD još nisu dobile odgovor od Kineza na te ponude, ali je naglasio da su spremne da nastave saradnju sa njima.

„Želimo da pomognemo kineskim kolegama ako možemo i dali smo ponudu, videćemo da li će prihvatiti ponudu“, rekao je O‘Brajan.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je danas u Kazahstanu da se zvaničnici Centra za kontrolu bolesti i prevenciju nalaze u toj zemlji kako bi pomogli u borbi protiv širenja virusa, iako nisu pozvani u Kinu.

„Imate dugu granicu sa Kinom, odakle je potekla ova bolest, a mi imamo ljude iz Centra za kontrolu bolesti ovde na terenu koji pomažu Kazahstancima da se bore sa ovim kako ne bi došlo do ogromne epidemije“, rekao je Pompeo u intervjuu za list iz Kazahstana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala